Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Waar bak je in de oven? Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Mijn appeltaarten bak ik bijvoorbeeld altijd iets onder het midden. Bij twijfel kun je voor hoge taarten (zoals een appeltaart), aanhouden dat ze iets onder het midden moeten.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Elke oveninstelling heeft zijn eigen unieke kook- en verwarmingseigenschappen, die verschillende effecten hebben op hoe een baksel uitpakt. Conventionele verwarming is geweldig voor cakes, terwijl ventilator-ondersteunde convectie (specifiek de modus in combinatie met conventionele verwarming) beter geschikt is voor koekjes, brownies en blondies.
Temperatuur van de oven
Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden.
Het middelste ovenrek is het beste voor: Desserts, zoals koekjes, taarten en cakes. Pasta, zoals lasagne, ziti en macaroni en kaas.
Zet de taart op de juiste plank
Voor taarten is dit meestal de middelste richel , zodat ze gelijkmatig garen.
Een taart staat op het onderste rek in de oven. De ergste fout die je met je taart kunt maken, is de onderste korst te kort bakken. Dat zorgt voor een zompige, deegachtige bende. Als je je taart op het onderste rek bakt, wordt de onderste korst mooi goudbruin. En als we het daar toch over hebben: bak je taart in een glazen taartvorm.
Op welke hoogte moet ik het rooster plaatsen in de oven? Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Bovendien stuwen lucht en water zichzelf niet voort. Daarom hebben warmelucht- en waterdistributiesystemen ventilatoren of pompen nodig, terwijl een stoomdistributiesysteem geen extra voortstuwing nodig heeft voor uitgaande stoom en een heel klein pompsysteem om het condensaat terug te voeren naar de ketel .
CAKES. Het wordt vaak aanbevolen om een conventionele oven te gebruiken bij het bakken van cakes . De geblazen lucht van convectieovens kan scheve resultaten veroorzaken in gerechten zoals cake, soufflés, vla en flans, terwijl conventionele ovens vaak beter zijn in het helpen van gebakken goederen om het vocht vast te houden dat nodig is in veel recepten.
MAAR, omdat convectieovens heteluchtovens zijn, bakken uw cakes veel sneller (wat zijn eigen risico's met zich meebrengt). Om te voorkomen dat cakes te snel bakken, moet u de baktemperatuur met ongeveer 15-20 graden Celsius verlagen . Daarom raad ik aan om een baktemperatuur van 160 graden Celsius te gebruiken bij een heteluchtoven.
Hoe komt dat? Dat komt door het ongelijkmatig rijzen van de cake. Een scheur in een cake hoort eigenlijk een beetje bij een zelfgebakken cake.
Om ongelijkmatig bakken te voorkomen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat u de ovenschaal op het middelste rek van de oven plaatst , wat ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Vermijd het te vaak openen van de ovendeur tijdens het bakken, omdat dit een daling van de temperatuur van de oven kan veroorzaken en het bakproces kan verstoren.
Pondcake: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en plaats het ovenrooster in het midden van de oven.
Als je je beslag te lang klopt, krijg je erg veel lucht in je beslag.Warme lucht zet uit, maar als de cake na het bakken afkoelt krimpt hij dus ineen.
Verwarm de oven voor op 180°C/160°C hetelucht/ gasstand 4 , vet de bodem van twee springvormen van 20 cm in met bakpapier.
Convectie ovens
Ze zijn een populaire keuze voor degenen die op zoek zijn naar een oven om thuis cakes te bakken. Ideaal voor: bakken, braden en koken op meerdere rekken.
De meeste cakes bakken op 350°F . De temperatuur verlagen naar 325°F is alles wat je hoeft te doen om een platte cake te krijgen. Ik kijk meestal even snel als ik de oorspronkelijke baktijd heb bereikt en daarna elke 5 minuten om er zeker van te zijn dat ik hem niet te lang bak, maar de bovenstaande aanpassing is meestal vrij nauwkeurig.
Enkele favoriete baktips van Dawn:
Bak je cakes op 325°, niet op 350° . Hierdoor zal je cake meer rijzen. Vet de zijkanten van je bakvorm niet in. Als je de zijkanten van de vorm invet, zal je cake niet over de randen van de vorm klimmen en hoog worden.
Plaats het bakblik met de cakejes in de oven en bak ze in ca. 20-25 minuten gaar en goudbruin. De oven tussentijds niet open maken, prik na 20 minuten in de cakes met een satéprikker, als hij er droog uit komt zijn de cakejes gaar.
Zet de cake in de voorverwarmde oven op 170 graden Celsius (hetelucht) en bak 25 tot 30 minuten tot de cake gelijkmatig is gerezen en stevig aanvoelt. De cake zal waarschijnlijk rijzen met een lichte bolling, maar als ze afkoelen in de bakvorm, zal de cake plat worden en de zijkanten van de vorm loslaten.