Fundo geconcentreerde bouillon de ideale basis voor al je soepen. Aanlengen met water tot 2L (h)eerlijke bouillon.
Als je een bouillon opzet met koud water hebben de eiwitten uit het vlees de kans om langzaam te stollen, zodat ze samen komen en uiteindelijk boven komen drijven, dat is de viezigheid die je moet afschuimen, gestolde eiwitten.
Een fond is dus eigenlijk een wat dikkere bouillon met een intensere smaak. Fond wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen, ragouts of patés. In een glacé, ook wel bouillon paste genoemd, is het fond nog verder ingekookt.
Hoeveel bouillon moet ik toevoegen? Een goede gewoonte is om te beginnen met één bouillonblokje of theelepel per 500 ml kokend water. Je kunt het bouillonblokje verkruimelen of gewoon toevoegen. Als je vloeibare bouillon gebruikt, voeg deze dan gewoon toe aan het water.
Instructies: Verkruimel uw kubus(sen) direct in uw eten tijdens het koken. Of los voor een smakelijke bouillon één kubus op in 190 ml (1/3 pint) kokend water . Gebruik niet als de binnenfolie kapot of gescheurd is.
Natuurlijk gaat er ook een bouillonblokje in. Reken op één blokje per liter.
Omdat fond langer wordt gekookt, zijn de smaken veel geconcentreerder dan bij bouillon. Het is perfect om een gerecht extra diepgang en complexiteit te geven. Dit maakt fond ideaal voor het maken van rijke sauzen, zoals jus of demi-glace.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Gezonde bouwstoffen in drinkbouillon
Ons lichaam maakt van nature zelf collageen aan. Dit structuureiwit versterkt en regenereert bindweefsels zoals pezen, botten en kraakbeen. Daarnaast is collageen goed voor de darmflora en staat het eiwit ook in voor de elasticiteit van je huid en haren.
Gekookte bouillon is troebel, vettig en heeft een lagere opbrengst . Om dat te voorkomen, begin je met koud water en je botten (of groenten, als je vegetarisch eet) en zet je het op hoog vuur. Wanneer de vloeistof net begint te sudderen, zet je het vuur lager zodat er maar één of twee bubbels tegelijk naar de oppervlakte komen.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof.
Regel de hitte zodat er een paar belletjes naar de oppervlakte komen. Schep regelmatig af en houd de ingrediënten bedekt door er koud water bij te doen. Kook onafgedekt gedurende 3-4 uur. Zeef de bouillon, giet in een schone pan en kook heftig om de bouillon te reduceren en de smaak te intensiveren.
Gezond alternatief voor bouillonblokje
Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook.Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Fond is een sterk ingekookte bouillon en is ideaal als basis voor sauzen. De smaak is veel sterker en geconcentreerder als bouillon. Bij bruine fond worden de beenderen eerst gekleurd in de oven, dit zorgt voor een intensere smaak.
Net als wanneer u bouillon maakt voor soepen of stoofschotels, zorgt koken ervoor dat oplosbare eiwitten en gesmolten vet emulgeren in de kookvloeistof . Door te sudderen, vermijdt u dat het vet emulgeert en houdt u de bouillon helderder, en we ontdekten dat het schuim dat ontstond eenvoudigweg naar de bodem van de pan zakte.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt.
Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG's in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden.
Een fumet (vaak ook visfumet genoemd) is eigenlijk een ander woord voor een 'visbouillon'. Maar soms wordt de term fumet ook gebruikt als synoniem voor bouillon op basis van groente, vlees of wild. De toren van Babel op zijn best! Een fond is een bouillon die is ingekookt waardoor de smaak zeer geconcentreerd wordt.
Bij het maken van bottenbouillon, ofwel bone broth, komen er namelijk een hoop belangrijke voedingsstoffen vrij. Daarnaast heeft bottenbouillon een aangename, hartige smaak en is het een ideale basis voor soepen of sauzen.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
De bouillon is makkelijk in gebruik: voeg 1 blokje toe aan 1 liter kokend water en roer tot het blokje volledig is opgelost. In een verpakking zitten 8 blokjes, dus je hebt altijd genoeg voor meerdere gerechten. De MAGGI Kippenbouillon bevat geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.
Herbamare Bouillon kun je in de keuken op verschillende manieren gebruiken. Als gezond tussendoortje of voor de bereiding van een maaltijdsoep. Maar je kunt het ook goed gebruiken als basis voor een saus of er je rijst-, risotto- en pastagerechten mee op smaak brengen.