De naam Affligem in zijn huidige vorm komt voor het eerst voor in 1130. Hij komt voort uit het Germaanse *Abulingahaim, dat op zijn beurt is opgebouwd uit de persoonsnaam Abulo- (of Avilo-), het verzamelsuffix -inga en het het woord haim-az "huis, nederzetting".
Affligem is gelegen in het Pajottenland in België. De abdij heeft een rijke geschiedenis die bijna 1000 jaar teruggaat. Het was in 1074 toen zes roofridders besloten hun carrière voort te zetten als monnik.
Ons brouwproces
Daardoor is Affligem één van de lekkerste en meest bekroonde Belgische bieren. En dàt met een brouwtraditie die 1000 jaar oud is.
Affligem is een Belgisch Abdijbier dat tegenwoordig wordt gebrouwen door Heineken. Affligem brouwt verschillende abdijbieren, waaronder blond, dubbel en tripel.
Bijna 1000 jaar aan brouwkunst en vakmanschap. De brouwerij werd in 1074 gesticht door de monniken van Affligem. We kunnen dus met veel trots zeggen dat ons bier één van de oudste Belgische bieren is. Het is dan wel bijna 1000 jaar oud, maar het gaat harder als ooit tevoren.
Weihenstephaner 1516 Kellerbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot. Het is een ongefilterd bier dat lange tijd heeft mogen rijpen en daardoor een geweldig volle smaak geeft.
De naam Jupiler is in 1966 gevormd met het achtervoegsel -er bij de plaatsnaam (zoals in het Duits en soms in het Nederlands een adjectief voor plaatsnamen gevormd wordt, zoals in Aachener of Maastrichter). Het embleem van Jupiler is altijd al een stier geweest.
Heineken wil de wereld veroveren met het Belgische abdijbier Affligem. Affligem is een internationale hit van Heineken en wordt gebrouwen door Brouwer Alken-Meas.
Affligem is een officieel abdijbier en is verkrijgbaar als blond, dubbel, tripel en fris blond. De bieren worden gebrouwen met hergisting op de fles.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.
Je assortiment is bepalend voor het succes van jouw zaak. HEINEKEN biedt een ruim assortiment van hoge kwaliteit, met de lekkerste (speciaal)bieren voor iedere gelegenheid. Van Heineken®, Heineken 0.0 en Amstel tot Brand, Affligem, Desperados, Birra Moretti , Lagunitas en Sol.
Affligem Blond heeft een prikkelende licht bittere smaak. De citrus en tropisch fruit tonen, gevolgd door een moutige zachtheid en een hoppig karakter, maken Affligem Blond tot een prachtig zacht bier met een licht bittere afdronk.
Quadrupel bier heeft een donker kopere kleur en is over het algemeen vrij helder. Bij quadrupel wordt meer mout gebruikt dan bij dubbel en tripel bier, waardoor de smaak nog voller en sterker wordt. Het alcoholpercentage is 10% en dit merk je ook terug in de smaak.
Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar een stuk zwaarder. Quadrupel is de jongste bierstijl in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Brouwerij Koningshoeven was de eerste die een bier deze naam meegaf. Derhalve is dit bier - La Trappe Quadrupel - de stijlicoon geworden.
Affligem Blond
Belgisch blond speciaalbier met een zachte en rijke smaak, bekroond met een stevige schuimkraag. Een milde bitterheid ondersteunt de zachte fruitigheid. In 2020 is Affligem Blond bekroond tot 's werelds beste “Belgian Style Blond”. Geen bier zo speciaal, geen blond zo goed!
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Een abdij is een geheel van gebouwen dat gebruikt wordt door monniken of nonnen van een kloosterorde, onder leiding van een abt of abdis. Een van de belangrijkste gebouwen in een abdij is het klooster, dat ook los van een abdij kan bestaan en dan onder leiding van een prior of overste staat.
Het Val-Dieu bier draagt het officiële Abdijbier-label, maar is geen Trappistenbier. In België zijn er slechts 23 abdijbieren, wat Val-Dieu dus behoorlijk uniek maakt. Val-Dieu bier is gebaseerd op een oud recept van plaatselijke monniken en wordt ambachtelijk bereid.
Andere veel verkochte merken zijn onder meer Grolsch, Bavaria, Hertog Jan, Amstel en Brand. Die laatste twee zijn overigens ook van Heineken.
In 1968 fuseerde Amstel met Heineken. Er is nog tot in de jaren tachtig biergebrouwen in de brouwerij aan de Mauritskade. In de ruim veertig jaar die er sinds de fusie verstreken zijn is Amstel Heinekens belangrijkste zustermerk geworden.
Oprichter en visionair. Gerard Adriaan Heineken wordt in 1841 geboren in een koopmansgezin. In 1864 koopt hij brouwerij De Hooiberg in Amsterdam en legt hij zijn focus op niets anders dan het brouwen van hoogwaardig pilsener met een pure, verfrissende smaak.
Brouwerij Arcen
De oorsprong van Hertog Jan ligt in 1915, toen vier bevriende brouwers in Arcen een nieuwe stoombierbrouwerij oprichtten, die ze heel toepasselijk "De Vriendschap" noemden. Destijds waren ze één van de eersten met bovengistend speciaalbier, iets waar ze vandaag de dag nog steeds bekend om staan.