Lodewijk XIV van Frankrijk, bekend als Lodewijk de Grote en de Zonnekoning, was een telg uit het koninklijke huis Bourbon.
Zonnekoning speelde de zon
Nadat de Franse koning Lodewijk XIV de rol van de zon had gespeeld in het Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully, koos hij de zon als zijn symbool. De koning was dol op ballet en werkte tijdens zijn leven mee aan 40 balletten – bijna net zo veel als een professionele danser.
Lodewijk XIV maakte Frankrijk tot de sterkste mogendheid van Europa en maakte de bijnaam die hij zichzelf gaf meer dan waar: de Zonnekoning. In zijn jonge jaren werd Lodewijk XIV verliefd op het kleine jachtkasteel van zijn vader in Versailles.
Op 21 januari in 1793 zat de afgezette Franse Koning Lodewijk de zestiende vast in een cel. Wat was er misgegaan? Op deze dag zou hij in een koets naar la Place de la Révolution worden gereden, waar de Guillotine voor hem klaarstond.
De Franse koningin Marie Antoinette werd slechts 37 jaar oud. Tijdens de Franse Revolutie werd ze met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd ze vervolgens beschuldigd van incest en hoogverraad en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 16 oktober 1793 maakte de guillotine een einde aan haar leven.
Louis XIV (Louis Quatorze, Lodewijk de Veertiende) was koning van Frankrijk van 14 mei 1643 tot 1 september 1715, wanneer hij sterft. Zijn geboortenaam is Louis Dieudonné (5 september 1638 - 1 september 1715) en tot zijn bijnamen behoren Louis Le Grand (Lodewijk de Grote) en le Roi Soleil (de Zonnekoning).
De Conventie stemde op 16 en 17 januari 1793 voor oplegging van de doodstraf. De koning werd beschuldigd van het samenzweren tegen de algemene veiligheid van de Staat. Vier dagen later, 21 januari 1793, werd het vonnis op de Place de la Révolution (nu Place de la Concorde) voltrokken met de guillotine.
De Zonnekoning eet het hele jaar door een flink bord salade. Lodewijk heeft namelijk een zwak voor salades van rauwe bladgroenten met dragon, kleine pimpernel en basilicum. Ook viooltjes in zijn salade vindt hij lekker. En als dressing gebruikt hij zout en azijn.
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet.
Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk. Tot het domein behoren onder andere: Het kasteel zelf. De Franse tuin.
Lodewijk XIV had in zijn leven gekampt met reuma, darminfecties, fistels, hoofdpijnen, chronische koorts, malaria, jicht en nierstenen. En niet te vergeten de grote problemen met zijn gebit.
De Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) was met ruim zeventig regeringsjaren een van de langstzittende koningen uit de geschiedenis van de Europese monarchie. Hij werd bekend als de 'Zonnekoning', als het lichtende middelpunt van de wereld.
Op 23 juni was het 200 jaar geleden dat Lodewijk Napoleon, de broer van de Franse keizer Napoleon, als koning zijn intrede in ons land deed. Hoewel hij een buitenlandse vorst was, kan hij toch als eerste nationale vorst worden gezien.
De Franse regering kreeg bijna nooit voldoende belasting binnen en Lodewijk XIV gaf veel geld uit aan oorlog en aan de hofhouding. In de tijd van Lodewijk XIV zorgde minister Colbert voor de financiën en de economie, nu zouden wij minister Colbert minister van Economische zaken noemen.
Napoleon. Ook Napoleon deed niets met Versailles.
Het droit divin, Frans voor 'goddelijke recht', was het recht waarop de christelijke vorsten in vroeger eeuwen hun heerschappij baseerden. Volgens dit recht had de vorst de macht rechtstreeks van God gekregen en was hij daarmee geen verantwoording aan individuen schuldig.
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
Na de dood van de koning bleef Marie Antoinette opgesloten in de Tour du Temple, samen met haar twee kinderen, Marie Thérèse en Lodewijk Karel, en de zuster van de koning, Elisabeth.
Ook Lodewijk XVI wilde het land uit, om in Oostenrijk met behulp van zijn schoonvader, de keizer van Oostenrijk, een leger op te zetten. Lodewijk, Marie-Antoinette en hun kinderen probeerden incognito te vluchten in juni 1791, maar zij werden al snel ontdekt. Ze werden gevangen gezet in het kasteel Le Temple.
Hij richtte in 1661 de Académie Royale de la Danse op. Dit was de eerste dansacademie in Europa. Hij huurde dertien dansmeesters in en gaf ze de opdracht om het ballet als dansvorm te perfectioneren. Aan het eind van de opleiding kregen de meesters een diploma.