In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken.Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Cacao is ook een bron van tryptofaan, een aminozuur dat wordt omgezet in de neurotransmitter serotonine en vervolgens wordt omgezet in het hormoon melatonine .
Bij een cacao ceremonie komen mensen bij elkaar voor meditatie en verbinding waarbij rauwe cacao wordt gedronken. Een sterk en pittig drankje, niet te vergelijken met de winterse chocolademelk met slagroom dus. Spiritueel betekent dit dat het drinken van rauwe, ceremoniële cacao je hart opent voor liefde en zachtheid.
Psychologische effecten
Cacao bevat naast mineralen en antioxidanten ook veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.
Een cacao ceremonie is een rituele bijeenkomst afkomstig van eeuwenoude culturen waar het drinken van ceremoniële cacao centraal staat. Tijdens de bijeenkomst wordt de puurste vorm van cacao in de vorm van een chocolademelk drankje gebruikt. Pure cacao is, net zoals cafeïne, een onopvallende drug.
Kan helpen met slapen
Hoewel cacao cafeïne bevat, kunnen de theobromine-niveaus helpen om de waakzaamheidseigenschappen van cafeïne in evenwicht te brengen. Cacao bevat ook tryptofaan, een aminozuur dat kan worden omgezet in melatonine, een hormoon dat belangrijk is voor slaperigheid.
De spirituele essentie van cacao
Deze vereerde plant wordt al lang geassocieerd met diepgaande spirituele ervaringen, vereerd om zijn vermogen om het hart te openen en de ziel te verheffen . Velen geloven dat cacao unieke energetische eigenschappen bezit die meditatie, innerlijke verkenning en emotionele genezing kunnen verbeteren.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Gezondheidsvoordelen van cacao zijn onder andere verminderde ontstekingen, verbeterde gezondheid van hart en hersenen, bloedsuikerspiegel en gewichtscontrole en gezonde tanden en huid . Het is voedzaam en gemakkelijk om op creatieve manieren aan uw dieet toe te voegen.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Uit twee gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken is gebleken dat chocolade stress vermindert bij zeer gestreste(18) en bij normale gezonde individuen (19) .
Bovendien kunnen de flavonoïden in cacao ook helpen bij het reguleren van stemmingen door de productie van bepaalde neurotransmitters te moduleren, zoals serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het reguleren van onze emoties, en hun verhoogde productie kan leiden tot gevoelens van geluk en welzijn.
Cacao verbetert de hersenfunctie
Het bevat stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine. Deze stoffen verhogen je alertheid en verbeteren je cognitieve functie. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van flavonoïden de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan zorgen voor een betere concentratie en geheugenfunctie.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond.Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Een cacaomasker zal je haar een diepere en rijkere bruine kleur geven.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Vanwege de manier waarop theobromine de bloedstroom aanzienlijk verhoogt, zul je waarschijnlijk een hartverwarmend gevoel ervaren na het drinken van cacao. Het is normaal om je vervuld te voelen van liefde, of open en verbonden met jezelf en anderen.
Ze hebben een gunstige en beschermende werking op het cardiovasculaire systeem en de bloeddruk. De consumptie van pure chocolade, en dus van cacao, verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verwijdt de slagaders en verbetert de bloedcirculatie, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
Maar is het psychedelisch? Filosoof en neurowetenschapper James Giordano merkt op: "Cacao is neuroactief, niet sterk psychoactief ." Wat cacao wel doet, is de spieren van het lichaam ontspannen en de opname van 'feelgoodchemicaliën' door de hersenen verhogen, zoals theobromine, serotonine en anandamide.
Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken. De combinatie van medicatie en cacao kan bijwerkingen veroorzaken bij hogere doses.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cacao bevat echter ook cafeïne en theobromine, die stimulerende middelen zijn en het energieniveau verhogen - niet wat je wilt vlak voordat je gaat slapen! Het drinken van een kopje van welke vloeistof dan ook kan er ook voor zorgen dat je 's nachts wakker wordt . Voor het beste resultaat gebruik je 100% pure cacaopoeder in plaats van een warme chocolademelkmix.