Als jij ziet dat je zonnepanelen uitgeschakeld worden, neem dan direct contact op met je netbeheerder. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een extra transformator plaatsen in je straat of wijk, of ze kunnen extra of dikkere kabels aanleggen.
Het eerste dat moet worden gedaan, is de AC-kant uitschakelen. Om dit te doen, moet u naar de meterkast gaan en de hoofdvoeding van de AC-omvormer uitschakelen. Daarna moet u de AC-onderbreker uitschakelen. Vanaf dat moment levert uw PV-systeem geen energie meer aan het net.
Hoe weet ik of mijn zonnepanelen er wel eens uitliggen? Dat kun je zien op de omvormer zelf of op de app die je zonnepanelen monitort.
In principe hoeft een set met zonnepanelen niet te worden uitgeschakeld. De set zal de gewonnen energie doorsturen naar de omvormer die vervolgens de stroom doorstuurt naar de meterkast .
De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.
Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval? In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net.
Daarom moeten alle installaties die vermogen aan het elektriciteitsnet kunnen leveren, zoals PV-installaties, zo zijn ingeregeld dat ze zichzelf uitschakelen als de netspanning boven de bovengrens van 253 Volt dreigt te komen.
Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen. Als de bliksem inslaat op uw woning, is dit normaal gesproken op het hoogste punt van uw woning. In de meeste gevallen zal de bliksem niet inslaan op uw zonnepanelen als u een schuin dak heeft.
Netspanning en omvormers
Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld.
De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.
Als een zonnepaneel plaatselijk teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de cel ontstaan. Deze beschadigingen zijn de zogenaamde hotspots. Hotspots leiden tot extra weerstand, waardoor een cel lokaal (te) warm wordt. Dit leidt tot problemen omdat het rendement van de zonnepanelen omlaag gaat.
Schakel de omvormer uit met de zwarte Aan/Uit (DC-)schakelaar op de omvormer. Wacht tot de omvormer zichzelf uitgeschakeld heeft, dit duurt ongeveer 1 minuut. Schakel de groep voor de zonnepanelen uit in de meterkast, of schakel de werkschakelaar uit.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Vooral in het buitengebied en in oudere woonwijken loopt de uitrol van zonnepanelen voor op de noodzakelijke verzwaring van het elektriciteitsnet. Voor een paar promille van de thuisproducenten van zonnestroom betekent dat dat de omvormer er op enkele zonnige dagen soms even uitvliegt.
De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die 'over' is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.
Zonnepanelen maak je het beste schoon met een zachte borstel, ontkalkt of demi water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil gebruik je gewoon een spons. Zijn je zonnepanelen moeilijk bereikbaar? Gebruik voor het schoonmaken dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser.
Brand veroorzaakt door zonnepanelen is uitzonderlijk. Ook de kans op blikseminslag wordt niet groter met zonnepanelen op je dak. Maar je wilt ook niet dat je dure systeem tijdens onweer schade oploopt.
Met inductielus wordt bedoeld: De bekabeling op het dak die ervoor kan zorgen dat er door bliksem in de buurt overspanning ontstaat in het zonnestroom systeem. Door de inductielus zo klein mogelijk te maken wordt dit risico verkleind.
Hoe moet ik zonnepanelen aarden
In dat geval is het verplicht om de zonnepanelen te aarden. Het betekent dat de zonnepanelen via de omvormer geaard moeten worden. Het betekent dat er naast de DC-kabels ook een aardingskabel naar de omvormer loopt. Deze aardingskabel wordt de vereffeningsleiding genoemd.
Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht voor installateurs om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.
Naast tikken en zoemen kan de omvormer ook een brommend geluid maken. Deze bromtoon ontstaat doordat het omvormproces van gelijkspanning naar wisselspanning onder een bepaalde frequentie gebeurd. Hierdoor kunnen delen van de omvormer beginnen met trillen.
Zonnepanelen welke volledig onafhankelijk werken, ook wel 'off grid' genaamd, blijven probleemloos verder werken bij stroomuitval, alsook alle elektrische toestellen. Dit type zonnepanelen installatie komt voor bij afgelegen buurten waar geen elektriciteitsnet bestaat.
Stroom van zonnepanelen
Een stroomstoring kan ook ontstaan door zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen wordt stroom teruggeleverd aan het net, maar dit gaat niet altijd goed. Dit probleem is niet zelf op te lossen.
Door de stroomuitval valt de omvormer dus uit. De stroom wordt tijdelijk niet opgeslagen. De zonnepanelen functioneren wel, maar ze kunnen hun energie niet doorgeven. Er gaat een beveiliging in werking om te voorkomen dat de omvormer overbelast raakt.
Over het algemeen is een kleinere thuisbatterij iets duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh is de richtprijs zo'n 10.000 euro.