Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.
Zilvervisjes houden vooral van zetmeel en schimmels en brengen over het algemeen geen schade toe, al kunnen ze wel van uw kleding eten.
Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
Als u last heeft van kledingmotten dan kan dit veel schade veroorzaken aan kleding, meubels, tapijten en textiel. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de kledingmot die voor schade zorgt aan verschillende organische materialen zoals bijvoorbeeld wol, haar, bont, leer, veren, zijde maar en linnen.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje.
Kleermotten zijn kleine (nacht)vlinders met goudkleurige vleugels en zijn vooral 's avonds actief. Larven van de kleermot zijn ongeveer 1 cm lang en wit met een bruin kopje. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn 8 mm lang en lijken op zijden kokertjes.
De larven eten wol, katoen, linnen, zijde, haar, leer en veren. Van wol alleen kunnen ze niet leven. Synthetische stoffen eten ze niet. Het komt ook voor dat de larven - bij gebrek aan beter - voedselresten op kleding eten.
De kleine soorten nachtvlinders hebben vaak larven die ook voedsel of kleding van mensen eten, deze worden motten genoemd. Wereldwijd zijn er vele soorten motten, waarvan de larven kleding eten. De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot, zijn de mot soorten in Nederland waarvan de larven kleding eten.
Motten komen af op menselijk zweet en huidschilfers. Doe geen kleren terug in je pas gereinigde kledingkast die nog vuil zijn – vooral wollen kleding. Ook al heb je het maar heel even aangehad, zet het nooit terug de kast in! De larven van motten voeden zich met eiwitten die in natuurlijke vezels voorkomen.
Zilvervisjes in huis kunt u voorkomen door alle naden en kieren in huis dicht te kitten, boeken en papier goed op te bergen en uw schilderijen regelmatig te controleren. Zorg er bij het aanbrengen van behang voor dat de naden goed op elkaar aansluiten en afgeplakt zijn. Ventileer uw huis daarnaast goed en regelmatig.
Citroensap en lavendelolie
Waar veel mensen houden van de frisse geur van citroen en lavendel, vinden zilvervisjes deze geuren maar niets. Daarom is een mengsel van deze geuren ideaal om zilvervisjes buiten de deur te houden.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig. De kans dat de eitjes uitkomen, is zodoende groot.
Motten worden vooral aangetrokken tot rustige en donkere plekjes waar ze rustig hun eitjes kunnen leggen. Textielmotten houden er bijvoorbeeld van om in de kledingkast of op zolder tussen opgeborgen kleding te gaan zitten en de vrucht- en meelmot verkiezen de voorraadkast.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Deze gaatjes duiden er vrijwel altijd op dat je last hebt van motten. Ook zie je wel eens een mot rondvliegen in huis of vind je eitjes of larven van de mot. Die herken je als volgt: Larve: kleine, witte wormpjes met een bruine kop.
Munten en andere metalen obstakels veroorzaken vaak problemen met wasmachines. Ze kunnen de trommel beschadigen of de trommelbladen losmaken en breken, waardoor er een klein gaatje of gat ontstaat waaraan het wasgoed kan blijven haken.
Er ontstaat wrijving tussen de knoop van je broek, je T-shirt en het aanrecht, waardoor er langzaam maar zeker kleine gaten ontstaan. Dat zou ook gelijk verklaren waarom er niet in al je T-shirts gaatjes zitten. De keren dat je een schort of hoge hakken droeg in de keuken, bleven je shirtjes namelijk beschermd.
Gaatjes voorkomen kan met een zogenoemde "button cover". Een zachte cover die je over je knoop kunt doen zodat de knoop minder schuurt en minder snel gaatjes veroorzaakt. Onze favoriet is de cover van Holé.
Huismiddeltjes als etherische oliën
Als de zilvervisjes in contact komen met de etherische oliën gaan ze dood. Aangezien de zilvervisjes op basis van geur het voedsel vinden, sterven ze uit of gaan ze weg. Een etherische olie op basis van lavendel is de meest gebruikte variant.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.