Huilen is voor wolven een belangrijke manier van communiceren. Enerzijds huilen wolven naar hun eigen roedel, bijvoorbeeld om tijdens de jacht bij elkaar te blijven, om aan te geven wanneer ze een prooi hebben gespot of om een partner aan te trekken.
Wolven staan bekend om hun gehuil, wat een communicatiemiddel is. Door de hoge en lang aangehouden toon draagt het gehuil van een wolf heel ver. In het bos tot 10 km en op een kale toendra wel tot 16 km. Met het huilen kan de wolf heel veel duidelijk maken aan andere wolven.
Wolven huilen om verschillende redenen, bijvoorbeeld om andere wolven te waarschuwen: 'Deze plek is bezet, wegblijven!'. Soms uit eenzaamheid, dan zoekt hij gezelschap van een andere wolf. Maar ook huilen wolven samen, tijdens de jacht.
Zo huilen wolven, die op jacht zijn geweest en terugkomen met hun buit, om contact te krijgen met de achterblijvers in de roedel. De huil van volwassen wolven is vaak stabiel en langgerekt.Terwijl de jonge exemplaren piepen en blaffen. In Polen maakte Kruit zich het wolvengeluid eigen.
Van kleins af aan kunnen honden soms huilen als een kleine wolf. Het ziet er op het begin schattig uit, maar kan op den duur vervelend worden.
Waarom huilen wolven? Huilen is voor wolven een belangrijke manier van communiceren. Enerzijds huilen wolven naar hun eigen roedel, bijvoorbeeld om tijdens de jacht bij elkaar te blijven, om aan te geven wanneer ze een prooi hebben gespot of om een partner aan te trekken.
Kan ik hem aaien of voeren? Nee.Een wolf moet je nooit voeren, volgens De Bruin. Juist dan kan hij gevaarlijk worden.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Voor een wolvenafstotende oplossing raadt Gallagher een elektrische afrastering (hek) aan om wolven tegen te houden en af te schrikken. Deze afrastering dient minimaal 1.20 m hoog te zijn en daarbij is het belangrijk om 5 - 7 horizontale draden te gebruiken.
Wolven die in een gebied leven waar ze niet worden bejaagd, reageren voorzichtig op het zien van mensen. Als ze elkaar tegenkomen, trekt de wolf zich meestal rustig terug. Wandelen, trimmen, mountainbiken, paardrijden, jagen, vissen, kamperen enzovoort in het buitengebied zijn gewoon mogelijk.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
De druk die een wolf met de hoektanden kan uitoefenen tijdens het bijten, is 15 MPa. Een wolf kan daarmee het been van een eland in een hap doorbijten. Een wolf kauwt niet op zijn prooi, maar scheurt het vlees in stukken en slikt het door.
Volwassen wolven zijn volleerde huilers, jongere welpen maken eerder jankende of keffende geluiden. Net zoals mensen elkaar herkennen aan de stem, kunnen wolven elkaars gehuil onderscheiden. Elk individu heeft zijn eigen toonhoogte en klankkleur.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.
De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren'80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt.
Een gevangen of in het nauw gedreven wolf zal zichzelf zeker verdedigen door te bijten. Een wolf kan zichzelf en zijn eten ook verdedigen wanneer een herder het dier aanvalt om zijn schapen te beschermen. Talrijker zijn echter de berichten dat een enkele wolf zich door mensen laat wegjagen bij een schaapskudde.
Houd je gezicht naar de hond gericht, maar kijk het dier niet aan. Op die manier ziet de hond je ogen, waardoor hij niet durft aan te vallen. Maak geen oogcontact, want dat is té dreigend. Ook belangrijk: begin niet te gillen of te rennen, zelfs niet als je wordt aangevallen.
Er zijn inmiddels zes roedels in Nederland: in het gebied van de Noord-Veluwe, Midden-Veluwe, Park de Hoge Veluwe, Zuidwest-Veluwe, Midden-Drenthe en in het grensgebied Fryslân-Drenthe-Overijssel. Daarnaast leven er nog 2 wolvenparen: op de Noordwest-Veluwe en in Zuidoost-Veluwe.
Bekende welpen zijn de jongen van wolven, tijgers en leeuwen, maar ook het jong van bijvoorbeeld een beer en een otter wordt welp genoemd. Ook bij de hond, wordt een jong aangeduid als welp, maar pasgeboren honden worden pup(py) genoemd.
Sinds een tijdje worden echter ook groepen verwilderde ezels ingezet tussen het vee. Die ezels zijn niet immuun voor de aanvallen van de wolf. Wel vertonen ze erg defensief gedrag en vormen ze op die manier een extra afschrikkende factor voor de roofdieren.
Wolf: Wolven zijn over het algemeen groter en hebben krachtigere lichamen dan de meeste hondenrassen. Ze hebben sterke kaken en scherpe klauwen. Hond: Honden variëren sterk in grootte en vorm, afhankelijk van het ras. Sommige hondenrassen hebben fysieke eigenschappen die vergelijkbaar zijn met wolven.
Met zijn uitstekend gehoor, reukzin en zicht kan de wolf gemakkelijk prooidieren opsporen. Op een afstand van 300 m, tegen de wind in, ruikt een wolf andere dieren. Met een zichthoek van 250°, tegenover 180° bij de mens, kan hij het landschap gemakkelijk afspeuren.
Wolf springt hoog
Wolven zijn volgens de bioloog fysiek tot veel in staat. "Een wolf kan zo 1,40 meter hoog springen. En het zijn goede gravers. Ze graven ook holen om hun jongen in te werpen."