Diersoorten die door menselijk toedoen het loodje hebben gelegd kunnen met klonen wellicht opnieuw op aarde komen. De ogen van de onderzoekers richten zich onder andere op de wolharige mammoet en de Pyreneese steenbok. De uitdaging is groot, maar de wetenschap komt nu goed op gang.
Hoeveel mammoeten hebben we nodig om de wolharige mammoet als soort terug te brengen? Met één mammoet is de soort nog niet terug. Je hebt mannetjes en vrouwtjes nodig en voldoende genetisch verschillende dieren.
In mei 2019 is er in de IJssel bij Doesburg een mammoetbekken gevonden, en is later ook een klein fragment mammoetschedel naar boven gehaald. Inmiddels is bekend hoe lang geleden deze mammoet geleefd heeft; de mammoet heeft ongeveer tussen 49.000 en 43.000 jaar geleden in Nederland rond gewandeld.
Een uitgestorven diersoort terughalen is kansrijk als die kortgeleden is verdwenen of nog net niet. Want dan ligt er tenminste compleet DNA of soms een levensvatbare cel in de vriezer. Daar valt mee te klonen, en dat is iets wat wetenschappers aardig kunnen.
Wetenschappers van gentechnologiebedrijf Colossal Biosciences willen proberen de dodo terug tot leven te wekken. De loopvogel stierf uit aan het einde van de zeventiende eeuw, maar zou dankzij de biotechnologie opnieuw tot leven kunnen komen. Een nagemaakte dodo in het Natural History Museum in Londen.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds dieren die van de aardbodem verdwijnen. Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Nog zo'n gigant: de Gigantoraptor. Deze dinosaurus leefde 85 miljoen jaar geleden in het huidige Mongolië. Met een hoogte van vijf meter torende de Gigantoraptor boven veel andere dieren uit. De kuikens hadden veren voor isolatie, maar die hadden de volwassen dieren waarschijnlijk niet meer nodig.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
De grootste was de steppemammoet. Hij kon wel vijf meter hoog worden. Andere mammoetsoorten waren veelal niet groter dan de Aziatische olifant van nu. Wel hadden ze allemaal enorme slagtanden van soms wel vijf meter lang.
Ook de steppenmammoet had grote gebogen slagtanden en was de grootste mammoet soort die ooit geleefd heeft. Een volwassen mannetje kon een schofthoogte van 4,5 meter bereiken (5 meter in totaal) met een lengte van 10 meter.
Beschrijving. De wolharige mammoet was circa 2,7 (vrouwtje) tot 3,4 (mannetje) meter hoog. Dit is ongeveer even groot als de huidige Afrikaanse olifant.
Een manier van waarderen van Mammoet zou zijn om een gemiddelde van deze multiples te nemen, ofwel 7,5. In 2021 behaalde Mammoet een ebitda-resultaat van €178 mln en volgens bronnen was dat afgelopen jaar bijna onveranderd. Daarmee zou de ondernemingswaarde uitkomen op ruim €1,3 mrd.
Maar ze waren niet de enige. Er leefden ook sabeltandtijgers, die jaagden op de harige mammoeten en op oerneushoorns en oerherten. Maar de mammoeten lieten zich niet makkelijk vangen. Zij waren de koningen van de ijstijd.
De laatste wolharige mammoeten leefden op een eiland in de Noordelijke IJszee, waar ze ongeveer vierduizend jaar geleden uitstierven. Duitse, Finse en Russische wetenschappers beschrijven het uitsterven in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.
De enige dino's die het wel overleefden, waren een paar kleine soorten vliegende dinosaurussen. Wetenschappers denken dat deze dino's de voorouders vormen van alle vogels die we vandaag de dag op aarde hebben.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Kippen zijn nauw verwant aan de dinosaurus; ze hebben over het algemeen weinig genetische veranderingen ondergaan ten opzichte van de dinosaurussen. Het patroon in het dna van kippen lijkt van alle vogels het meest op het dna van de vliegende dinosaurussen.
Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen. Dit betekent dat deze haai vanaf 23 miljoen jaar geleden tot 2,6 miljoen jaar geleden in de zeeën voorkwam. Waarschijnlijk is hij uitgestorven door het kouder worden van de oceanen in het Pleistoceen, de periode van de ijstijden.
Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
De Eland en de bruine beer
Gedurende de afgelopen eeuwen zijn er verschillende wilde dieren verdwenen uit Nederland. Zo liepen er ooit elanden en beren door ons land. Over de eland in Nederland is niet zeer veel bekend, al heeft hij zeker in Nederland geleefd.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
De dierenwereld
In Nederland leefden verschillende dieren tijdens de ijstijd. Paarden, herten, wolven, vogels, vissen, hyena's, marmotten, sneeuwuilen en poolvossen. Maar ook mammoeten, wolharige neushoorns en sabeltandtijgers. Die zijn nu uitgestorven.