De meisjesnaam Jade komt ruim 4.900 keer voor in Nederland, meestal als eerste voornaam. De naam kwam in de jaren '70 in gebruik, toen Mick Jagger zijn dochter Jade noemde. In 2017 kregen 136 meisjes deze voornaam.
Toelichting herkomst en betekenis
De naam komt van het Spaanse 'piedra de la ijada'. Dat betekent 'steen van de flank'. meer vrij vertaald: '(steen voor) pijn in de zij'; volgens het volksgeloof had de steen geneeskracht. Oorspronkelijk was Jade een unisexnaam, zeker in de Verenigde Staten en de United Kingdom.
En jade is weliswaar meestal groen, maar kan ook grijs, zwart, rood, paars, roze, lila, wit, geel of bruin zijn. Jade is te herkennen aan het vettige oppervlak, de typerende tint groen, en de zwarte vlekjes. De steen heeft bovendien een vezelige structuur, wat verwerking lastig maakt.
Jade kost momenteel slechts 0,81 USD per gram. Verwerkt in statussymbolen en juwelen, wordt het echter steeds aantrekkelijker als investering. s Werelds grootste jadesteen is maar liefst 170 miljoen dollar waard.
Jade is een reinigende en beschermende steen (met name tegen lichamelijk letsel). Het zorgt voor harmonie en evenwicht en trekt voorspoed, geluk en welvaart aan. De steen bevordert zelfverwezenlijking en zelfredzaamheid en helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Unieke babynamen zijn namen die niet vaak voorkomen of die nét even anders zijn geschreven.
Scoorden in 2021 de namen Tippie-Tipper en Rayviënshellinne hoog in het 'nogal bijzondere namenlijstje'… in 2022 gaat dat er heel anders aan toe. Jaarlijks maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijst met kindernamen bekend, waardoor je kunt zien wat de meest populaire babynamen van het afgelopen jaar zijn.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
Slaven hebben geen familienamen. Ze hebben alleen een voornaam, bijvoorbeeld Henriëtte of Kwakoe. Als er meer Henriëttes of Kwakoes zijn, komt er vaak wel iets bij: dan wordt het bijvoorbeeld Kwakoe van Maagdenburg (een plantage) of Henriëtte van Van Dijk (een slaveneigenaar).
Zon en maan
Te fel zonlicht kan er voor zorgen dat de steen de kleur verliest. De zon overdag dient vermeden te worden. Jade kan ook opgeladen worden door deze minimaal een nacht in het maanlicht achter glas neer te leggen. Bij volle maan heeft de voorkeur.
Zo is Paul internationaal maar Paulus Nederlands (ook al wordt die dagelijks Paul genoemd). De klassieke Nederlandse mannennamen zijn Cornelis, Willem, Pieter, Gerrit, Dirk, Arie, Klaas,.. waarbij Jan (Johannes) ontbreekt, want die komt elders veel voor. Bij de vrouwen bepaalt het suffix -je het Nederlandse karakter.
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Blyweert, Gaeremynck, Hochepied, Morgante, Nasser of Van Lishout.
Vroege geschiedenis
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken.
Je raadt het al: Jansen. Op de tweede plek staat De Jong en de derde plek is voor De Vries.