De volwassen kever beschikt in tegenstelling tot de larve wel over krachtige kaken. De kever kan hiermee zonder moeite door de huid bijten wat oppervlakkige verwondingen kan veroorzaken. De uitwerpselen van de waterkever worden onder water met kracht weggeschoten, mede om vijanden op afstand te houden.
Het is een uitstekende zwemmer, maar ook goede vlieger die gemakkelijk van het ene water naar het andere vliegt. De geelgerande waterkever leeft van waterinsecten, kikkervisjes, kleine vissen, maar ook salamanders en zelfs soortgenoten worden niet ontzien.
Het menu van de dieren verschilt per levensstadium. De larve voedt zich met alle diertjes die hij in zijn bek kan krijgen waaronder zelfs kleine salamanders en kikkers. De volwassen kever is een planteneter.
Om de geelgerande waterroofkever effectief te bestrijden, kunt u een zonnebaars in uw vijver plaatsen. Deze vis valt de larven van de geelgerande waterroofkever aan, waardoor het aantal niet snel groter wordt. Indien u voor deze optie kiest, is het niet verstandig om meer dan één zonnebaars aan te schaffen.
In België en Nederland komt de geelgerande watertor overal algemeen voor. De kever is te vinden in vele watertypes, maar voornamelijk in stilstaande en langzaam stromende wateren met een rijke onderwatervegetatie. Bekende vindplaatsen zijn sloten, rivierarmen, vennen en vijvers.
Ze jagen actief op insecten, larven en haften, maar ook op kleine jonge vissen en amfibieën. De geelgerande watertor is een van de weinige dieren die de waterspin op het menu heeft staan. Dit komt omdat de watertor door de zware bepantsering weinig te duchten heeft van de giftige beet van waterspinnen.
Haften worden ook wel eendagsvliegen genoemd. Het zijn tamelijk kleine dieren, te herkennen aan hun lange staarten. Als larve leven ze in het water. Ze leven voornamelijk van algen.
De schrijvertjes eten alles wat op het water terecht komt zoals muggen en muggenlarven maar eten ook plantaardig voedsel op en onder water.
Je vindt : larve van steenvlieg, larve van kokerjuffer, larve van eendagsvlieg, en ook zoetwatervlokreeft, zoetwaterpissebed, slingerwormen, rode muggenlarve en rattenstaartlarve. Het aantal insecten dat heel zijn leven in het water leeft is niet zo groot. Wat kevers en wat waterwantsen, dat is het zo'n beetje.
Torren of kevers, het is precies hetzelfde en ze kunnen bijten.
Leefgebied. Meeltorren zijn torren die thuishoren in Nederland. Men kan ze het hele jaar door aantreffen in de tuin, schuur en huis. Vooral in de lente en zomer ziet men de torren vaak binnenshuis.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
De meelworm
Het zijn wormachtige larfjes die groter worden en bij een lengte van ongeveer 4 cm gaan verpoppen en daarna een kever worden. Meelwormen vervellen meerdere malen tijdens hun groei, want alleen vlak na het vervellen kunnen ze groeien.
Met een sterke zuigsnuit en krachtige kaken pakken ze hun prooien. Ook de mens kan gebeten worden. Het gewoon bootsmannetje kan zowel goed zwemmen als vliegen.
De Gouden tor is een flinke kever van ongeveer 2 centimeter lang.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
De meningen hoe een vijver eruit moet zien, zijn erg verdeeld. In een biologisch gezonde vijver zal het water helder zijn. Je kunt je erin spiegelen als je plat op de buik ligt en naar de waterbewoners tuurt. De kleur van het water zegt vaak weinig over de kwaliteit van het vijversysteem.
Hij wordt ongeveer 1,5 cm groot. Jonge bootsmannetjes zijn eerst wit met opvallende rode ogen en krijgen later de volwassen kleuren. Vanwege de krachtige kaken kunt u er maar beter vanaf blijven want ze kunnen u pijnlijk bijten.
Wantsen zowel als kevers kunnen vaak vliegen, en bij beide groepen worden de verharde vleugels (de dekschilden) tijdens de vlucht omhoog geklapt.
Een schaatsenrijder is een insect van ongeveer een centimeter groot en heeft hele lange, dunne poten. Het bijzondere van dit beestje is dat hij op water kan staan. Je ziet ze vaak op plassen, sloten of beekjes.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
'Je kunt ze onder houden zo lang je wil, ze komen boven zo droog als een rapport van een ministerie. ' Pas nu bieden onderzoekers van de Caltech-universiteit de verklaring, in het vakblad PNAS van vandaag. Het water van het meer is drie keer zouter dan zeewater en ook nog eens alkalisch.
De vrouwtjes kunnen afstanden tot één kilometer afleggen, terwijl van de mannetjes bekend is dat ze tot drie kilometer kunnen vliegen. Vrouwtjes worden vaker overdag gezien dan mannetjes. Het mannetje wordt in zijn doen en laten sterk beperkt door zijn grote en zware kaken.