Op basis van deze onderzoeksresultaten kun je concluderen dat je zonder schuldgevoel kant-en-klare babyvoeding kunt geven aan je kindje. Sterker nog, kant-en-klare babyvoeding eten kan volgens dit onderzoek soms dus zelfs iets gezonder zijn.
Het babyvoeding-dieet
Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby's die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Maar als volwassene heb je een gebit waarmee je voedsel kunt kauwen, want de structuur en het uiterlijk van voedsel zijn ook wat waard. Dus gepureerde maaltijden liever pas weer in het bejaardenhuis.
Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn.
Olvarit laat weten dat hun babyvoeding dezelfde hoeveelheid aan vitamines en mineralen als zelfbereide voeding bevat. ,,Potjes in de supermarkt bevatten wel degelijk voedingsstoffen”, zegt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer, die Babe adviseerde.
Je kunt beginnen met pap van rijstebloem en gepureerde groente- en fruithapjes. Deze oefenhapjes geef je naast de gewone melkvoedingen en zijn bedoeld om te wennen aan vast voedsel. Is je baby zes maanden oud, dan heeft hij de extra babyvoeding pas echt nodig.
Flesvoeding is net zo goed als borstvoeding
Je baby groeit even goed op flesvoeding en het bevat alle voedingsstoffen. Flesvoeding mist alleen een aantal afweerstoffen die borstvoeding wel heeft. Vooral het colostrum, de melk die je kort na de geboorte aanmaakt, bevat veel belangrijke stoffen.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Kant en klare potjesvoeding is vrij duur, maar heeft enkele voordelen en specifieke kernmerken: Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd.
Nutrilon Volledige Zuigelingenvoeding 1 – vanaf geboorte – Flesvoeding – 800 gram. Nutrilon blijft hoog scoren in onze top vijf beste flesvoeding voor (pasgeboren) baby'tjes, want op nummer drie staan zij opnieuw met de Nutrilon volledige zuigelingenvoeding 1.
Iedereen wil het beste voor zijn of haar baby. En dan kan kwaliteitsvolle voeding niet ontbreken. In ons babyassortiment vind je groeimelk en gevarieerde groentemaaltijden van Lupilu, maar ook groeimelk van Nutrillon en groente- en fruitpapjes van Ovarit.
Wanneer je kleintje leert eten volgens de Rapley-methode, raakt hij vertrouwd met meer verschillende smaken en texturen dan baby's die gepureerde voeding krijgen. Hierdoor is hij later minder kieskeurig en weigert hij minder vaak voedsel. Minder kans op overgewicht.
Het lijkt heel erg op hoe jij, en vele generaties voor jou, het eten voor je kindje thuis klaarmaakt. Er wordt bewust gekozen om de ingrediënten te stomen. Stomen is namelijk de beste manier om de vitamines, mineralen en smaak te behouden. Daarna worden onze potjes kort verhit en luchtdicht afgesloten.
Kun je babyvoeding invriezen? Het invriezen van Olvarit producten wordt afgeraden. Onze fruithapjes en maaltijden hebben door middel van inmaken al een proces doorlopen om ze langer houdbaar te maken. Wanneer je de Olvarit producten invriest, kan dat invloed hebben op de structuur van het product.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst. Uitleg bij flesvoeding: Geef je baby 4 tot 6 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
Nee, een duur merk is niet beter dan een goedkoper (huis)merk. Dat A-merken duurder zijn, heeft andere redenen. Zo steken fabrikanten van bijvoorbeeld Nutrilon, NAN Optipro en Hero Baby veel geld in onderzoek en productontwikkeling. Niet alleen voor 'gewone' baby's, maar ook voor te vroeg geboren of zieke baby's.
Je kunt niet zomaar overstappen op een ander merk babyvoeding. Dat kan allerlei ongewenste effecten hebben. Overstappen naar een ander merk, zolang je hetzelfde type voeding blijft gebruiken, is geen probleem. De verschillen tussen vergelijkbare typen voedingen van verschillende merken zijn heel klein.
Elk ziekenhuis bepaalt zelf met welk merk ze werken. Zowel Nutrilon als Nan zijn goed voor de baby. De melk bevat alle vitaminen en mineralen die de baby nodig heeft. Daarnaast zijn ze verrijkt met omega 3 vetzuren, ijzer en zink wat goed is voor de verdere ontwikkeling van de baby.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
De eerste hapjes kun je daarom het beste maken met groenten zoals: wortel, bloemkool, doperwten of pompoen. Als je met fruit gaat starten kun je denken aan banaan, perzik, peer of meloen. Uiteraard kun je rustig andere (zachte) smaken proberen.
Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken. Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.
Met de resultaten van hun onderzoek werd flesvoeding zo aangepast dat je kindje alle voedingsstoffen krijgt. Dat maakt van flesvoeding een prima alternatief. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin.