Een plant brengt zuurstof en verwijderd schadelijke nitraten en fosfaten. Als u dit kunt verhelpen door een goed filter systeem kunt u vissen zonder planten houden. Planten brengen ook schuilmogelijkheid en voedsel, dit bevordert de groei van de vis. In de natuur eten vissen van de planten en de algen die erop komen.
Conclusie. Vissen hebben meer nodig dan alleen een bak met water, zij hebben behoefte aan zuurstof, schoon water, een natuurlijke leefomgeving en een schuilplaats. Aan al deze zaken draagt een plant bij. Let wel de ene effectiever dan de andere.
In je aquarium wil je een natuurlijke leefomgeving maken voor je vissen. Zonder echte waterplanten gaat dit niet lukken. Planten zijn bijvoorbeeld een essentieel onderdeel bij het paringsgedrag van vissen. Ze leggen er hun eieren en verstoppen zich als hun paringspartner te enthousiast wordt.
In een aquarium heb je voldoende plek voor aquariumplanten. Die zorgen voor zuurstoftoevoer en bieden je goudvissen fijne schuilplekken. In een vissenkom kun je hoogstens twee, vaak slecht groeiende, planten kwijt. Aquariumplanten horen in een gezonde leefomgeving.
Echte aquariumplanten zijn goed voor de stofwisseling in het aquarium, ze breken afvalstoffen, nitraten en fosfaten af. Ook brengen ze zuurstof in het aquariumwater. Snelgroeiende planten kunnen ook een anti alg werking hebben.
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Kan een aquarium zonder filterpomp? Nee, een pomp zorgt voor noodzakelijke watercirculatie en zuurstof.
Aquariumplanten hebben veel voordelen; ze nemen CO2 op, zorgen voor voldoende zuurstof in het water en bieden schuilplaatsen voor je aquariumbewoners. Op basis hiervan zeggen wij dat aquarium planten absoluut nodig heeft.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
Wanneer je net een aquarium hebt opgestart kun je nog niet direct visjes toevoegen.Dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Dit heeft te maken met de opstart van de biologische processen in je aquarium en de waterwaardes.
Te dichte planten zijn natuurlijk niet ideaal, maar wanneer ze niet te hoog staan of enigzins uit elkaar staan, kun je er prima doorheen vissen. De zon is fel en gevaarlijk, smeer je goed in, drink goed, houd je rust en draag een bril. De vis houdt ook niet van volle zon, zoek dus de schaduw op en de stroming.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Een typisch symptoom hiervan zijn vissen die aan het wateroppervlak voortdurend naar lucht happen.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water.Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen.
Een goudvis kan alleen, maar goudvissen zijn groepsdieren. Wil je een nieuwe goudvis bij een andere goudvis houden, pas dan wel op. Goudvissen kunnen ook territoriaal zijn. Dus als ze een poos alleen zijn geweest, dan zijn zij de baas van het territorium en laten ze niet snel andere vissen toe.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur.
Een zoetwatervis is juist zouter dan zijn omgeving en neemt via zijn kieuwen al veel water op. Om te voorkomen dat de vissen opzwellen, moeten ze zorgen dat ze dat water weer kwijtraken. Daarom plassen zoetwatervissen veel. De vissen hebben een opening, een cloaca, waar plas en poep uitkomt.
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
Als de vissenkom schoon is, dient u de kom nog een keer na te spoelen met water. Zo wordt het losgeraakte, achtergebleven vuil ook verwijderd. Nu kunt u de kom weer vullen. Begin met het grind: leg het voorzichtig terug in de kom en zorg ervoor dat het glas niet knapt.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.