Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden.
Zorg in een vijver voor schaduw en schuilmogelijkheden. De vissen houden niet van fel licht, dus gebruik ook in het aquarium een gedempte belichting en zet het aquarium niet in direct zonlicht.
Te veel (direct) zonlicht is schadelijk voor je aquarium. Zonlicht stimuleert namelijk algengroei en hindert ook vissen die van beschutting houden. Daarbij kan je aquarium in de zomer veel te warm water krijgen door direct zonlicht en dat is ook niet goed.
Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur. Ook de hoeveelheid licht die je nodig hebt is afhankelijk van het soort planten en vissen en daarnaast van de grootte van het aquarium.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Blauw licht bevordert plantengroei aquarium; de waterplanten absorberen blauw licht (en rood licht) beter dan andere kleuren licht. Blauw licht zorgt voor kalme vissen; blauw led licht bootst de natuurlijke omgeving van tropische vissen na en is daarom rustgevend.
Naast dagactieve vissen, zijn er ook vissen die 's nachts leven. Overdag houden ze zich doorgaans schuil in holen, onder stenen of hout. Deze schuilplaats verlaten ze 's nachts om op zoek te gaan naar voedsel.
Ze zijn perfect aangepast aan een leven in het duister. In een verlicht aquarium proberen ze zich echter voortdurend te verstoppen, en kwijnen ze vaak weg van de stress. Ook wanneer je 's ochtends de aquariumverlichting plots aanzet, zullen sommige vissen erg schrikken.
Een goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.
Vis moet onder water zien. Maar, water 'filtert' kleuren uit het licht. Na een meter of 10 zijn de kleuren rood en de geel oranje tinten vrijwel verdwenen, net als ultraviolet licht. Groen daarentegen kan wel tot 100 m.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Voor aquaria met veel planten wordt koel daglicht van 6000K tot 7000K aanbevolen. Ik raad je aan om in ieder geval niet lager te gaan dan 4000K. Je gaat merken dat je vissen en onderwaterwereld veel mooier over komt zo rond de 6500K aan verlichting. En dat is ook en stuk beter voor je aquariumplanten.
Waarom heeft mijn aquarium licht nodig? Elk aquarium heeft licht nodig voor zijn planten. Licht geeft planten de energie voor fotosynthese en groei. Planten desinfecteren het water en zorgen voor zuurstof voor vissen.
Het advies is om voor zowel rood als blauw licht te gaan, dan zit je altijd goed. Samen met wit licht ziet je aquarium er dan prachtig uit. Je kunt hiervoor ook blauw, wit, blauw/wit, rood/wit, blauw/rood/wit en RGB als aquarium LED verlichting gebruiken. Aan jou om te kijken wat er in je aquarium en je budget past.
Het eerste wat je doet als een vis is overleden
Gebruik een schepnetje zodat je de vis niet aan hoeft te raken. Je kan een dode vis beter niet door het toilet spoelen, het is beter om hem gelijk in de vuilnisbak te gooien. Kan je hem niet direct buiten weggooien, doe er dan even een zakje omheen.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
Groen licht voegt voor planten weinig toe en wit licht is er vooral voor ons, omdat wij dat het beste kunnen zien.De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Van laag naar hoog zien wij het als warm licht, kaarslicht effect, via helder wit naar blauw.
Je guppy's zouden idealiter ongeveer 8 uur duisternis per dag moeten krijgen. Te veel of te weinig duisternis kan leiden tot misvormingen tijdens hun groei. Je kunt een lamp boven het aquarium installeren en een timer instellen om te verzekeren dat je guppy's de juiste hoeveelheid licht per dag krijgen.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.