Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen. Wortelen zijn ook een prima versnapering of beloning voor grondwerk. Als je paard moeite heeft met kauwen, is het beter om de grote stukken groente in kleinere stukken te snijden.
De eerste drie maanden krijgt het veulen vooral moedermelk. Het veulen zal in de eerste week al spelenderwijs hetzelfde proberen te eten als de merrie. Daardoor krijgt het veulen al wat gras en ruwvoer (voedingsvezels) binnen. Ook zijn er veulens die af en toe verse mest van de merrie opeten.
Wortels bevatten weinig calorieën wanneer ze vers zijn, omdat de voedingsstoffen door het vocht in de wortel worden verdund. Er is geen reden waarom je je paard geen wortels zou moeten geven. Let hierbij wel op dat de rest van het dieet van het paard gebalanceerd en gevarieerd is.
Paarden mogen maximaal ca.1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Bewaar ze op een koele maar vorstvrije plek en zorg dat ze droog blijven. Niet in een plastic zak dus, want dan rotten ze sneller. Voer wortelen zonder loof. Paarden kunnen er koliek van krijgen.
Veulen met koliek De meest voorkomende vorm van koliek wordt veroorzaakt door meconiumobstipatie. Dit treft men het meest bij hengst- veulentjes aan. De symptomen zijn koliekverschijnselen in vaak heftige mate waarbij het dier soms ook liggend aange- troffen wordt in de meest vreemde houdingen.
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen. En je kunt wortels op talloze manieren eten.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A.Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Sommige groentes zijn specifiek interessant vanwege de bitterstoffen, dat zijn: broccoli, rode bietjes, komkommer, artisjok, pompoen, sla en witlof. En dan zijn er nog meer, maar die mag je alleen in zeer kleine hoeveelheden (1×1 cm) voeren, geef deze ook alleen aan gezonde paarden: bloemkool, boerenkool en spruitjes.
Een normaal veulen staat binnen 20 minuten na de geboorte en moet 2 uur na de geboorte gedronken hebben. Is het drinken na bijvoobeeld 3 uur niet gelukt, dan moet biest via de fles of via de maagsonde worden toegediend. Biest kan variëren van kleur en consistentie, van helder tot dik, van geel tot wit.
Veulen eet mest
De meeste mensen vinden het vies, maar bij jonge paarden heeft het eten van mest juist een belangrijke functie. Veulens worden namelijk geboren zonder darmflora en om deze te ontwikkelen, eten ze de mest van hun moeder op. Het is dan ook niet nodig om in te grijpen als je een veulen mest ziet eten.
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Deze stof wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A en het teveel aan bètacaroteen wordt opgeslagen in ons lichaam en geeft de huid een oranje kleur. Maar men moet wel 20 tot 50 mg bètacaroteen innemen gedurende een bepaalde periode, dit komt overeen met 3 tot 10 wortels per dag.
Wanneer je dagelijks een portie wortels eet, heb je minder risico op hart- en vaatziekten. Een onderzoek van de Nederlandse Brian Buijsse - gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit – heeft dit aangetoond door de deelnemers van deze studie enkele jaren te volgen.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Doordat wortels rijk zijn aan oplosbare vezels, werken ze cholesterolverlagend. De vezels in wortels binden zich namelijk aan de cholesteroldeeltjes in je lichaam, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten. Ook de kalium die je in deze groente vindt, helpt hierbij en voorkomt een te hoge bloeddruk.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Het belangrijkste advies is gezond eten zodat je voldoende vitamines en mineralen krijgt. Ook kan het eten van wortels er helaas niet voor zorgen dat verziendheid of bijziendheid wordt gecorrigeerd.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.