Zowel je vaatdoekjes als de afwasborsteltjes kan je gewoon afwassen in je afwasmachine. Door ze in de vaatwasser te wassen, zijn ze volledig bacterievrij!
U kunt het vaatdoekje natuurlijk gewoon in de wasmachine stoppen. Wanneer u het op 60 of 90 graden wast, zullen de meeste bacteriën gedood zijn. Daarnaast is het aan te raden om het doekje altijd zo veel mogelijk uit te hangen. Bacteriën zoeken namelijk warme en vochtige plekken om zich te nestelen.
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Wist je dat…
Een vaatdoekje na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Meer dan de wc-bril van een openbaar toilet of een hondentong. Bacteriën in vaatdoekjes zich elke 15-30 minuten kunnen verdubbelen. Een vaatdoek vaak pas wordt vervangen als het stinkt.
Gemiddeld wordt het vaatdoekje één keer in de twee weken vervangen. Terwijl je dit eigenlijk elke dag hoort te doen. Tijd om daar verandering in te brengen. Was je vaatdoekje elke dag en het liefst op minimaal 60 graden, anders gaan de bacteriën alsnog niet dood.
Spoel je vaatdoek na gebruik goed uit en laat deze drogen. Was je vuile vaatdoek uit op minimaal 60° en gebruik geen wasverzachter. Gooi geen nat vaatdoekje in de wasmand, maar laat deze eerst drogen. Ligt een nat vaatdoekje een tijdje in de wasmand dan kan de hele was gaan stinken.
"Vuile, vochtige vaatdoekjes, keukendoeken en afwassponsjes zitten vol met bacteriën. Daarom is het belangrijk om je vaatdoekje elke dag te verschonen en dus altijd een schone vaatdoek te gebruiken." "Veilig omgaan met eten vermindert de risico's op ziek worden", zegt Schutte.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Als je kiest voor een gewone vaatdoek, en je wilt zeker weten dat je een goede koopt, kies dan voor een DDDDD schoonmaakdoek. De vijf D's staan voor De Doek Die Direct Droogt. Dit merk staat garant voor goede kwaliteit. Je vindt ze bij speciaalzaken, maar ook gewoon bij de Wibra.
Je mag gele vaatdoeken gewoon hergebruiken. Ze zien er misschien broos uit, maar schijn bedriegt. Ze kunnen best tegen een aantal wasmachinebeurten, voordat ze langzaam maar zeker uit elkaar vallen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Wassen op 90 graden: Voor vaatdoekjes en onderhoudsbeurt.
Samen wassen
Je wil nu misschien je vaatdoekjes absoluut niet meer bij je gewone was wassen. Echter is dit volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, helemaal geen probleem. Zet wel je wasmachine op minstens 60 graden om de bacteriën te doden.
90 graden: ook de machine zelf is graag schoon
Deze temperatuur is voor een kookwas. Je wast er theedoeken en vaatdoekjes mee die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken. Maar tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze temperatuur. Een was op 90° C kost 5 keer zoveel als een wasje op 30° C.
De kleur geel staat dus voor 'allerlei'. Deze 'kleurafspraak' is gemaakt tussen schoonmaakbedrijven om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Hetzelfde doekje gebruiken voor het toilet én het aanrecht is nou eenmaal geen hygiënisch idee.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Een goede vuistregel zijn twee volledige sets handdoeken per persoon in jouw huishouden. Het valt aan te raden om jouw handdoeken elke week te wassen, of na drie of vier keer gebruiken, en om jouw handdoeken elke twee jaar op te frissen.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Een vuile handdoek of theedoek in combinatie met een warme temperatuur is funest voor de hygiëne. Om bacteriën te doden was je je keukentextiel, het liefst elke keer nadat je het gebruikt, op 60 graden uit.
Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen.