Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Er zijn globaal gezien twee verschillende aandoeningen aan het tandvlees waardoor u last kunt krijgen van terugtrekkend tandvlees, namelijk gingivitis en parodontitis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen ernstige gevolgen hebben, zoals het loszitten en uiteindelijk uitvallen van uw tanden.
Flossen, stoken en ragen in combinatie met tandenpoetsen staat als nummer 1 op het lijstje om terugtrekkend tandvlees een halt toe te roepen. Wat te doen: Zorg ervoor dat u deze hulpmiddelen net als tandpasta & tandenborstel altijd bij de hand heeft. Leer op een juiste wijze flossen, stoken en ragen.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Ter bestrijding van de gevoelige tandhalzen en/of blootliggend worteloppervlak kan de tandarts speciale lakjes appliceren op het tandbeen, welke de tubuli moeten dichten en de gevoeligheid verminderen.
Teruggetrokken tandvlees veroorzaakt niet alleen pijnklachten. Delen van het gebit die normaal gesproken beschermd worden door het tandvlees, zijn juist door het terugtrekken van dít tandvlees de belangrijkste bescherming kwijt.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Vitamine A belangrijk voor je tandvlees
Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees. Vitamine A helpt ook om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine A binnenkrijgt want dat houdt je tandvlees gezond.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
Bij een losse tand:
Zoek de tand en raak de wortel van de tand niet aan. Spoel de tand kort schoon met melk en plaats deze dan zo snel mogelijk terug in de mond.
Kenmerken van parodontitis
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Wanneer parodontitis niet wordt behandeld zal de ontsteking zich waarschijnlijk uitbreiden en het botverlies toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen.
Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Door een goede mondhygiëne kun je zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zal de tandarts of mondhygiënist de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Een routine van tweemaal daags poetsen met een Sensodyne tandpasta, het NR. 1 TANDPASTA MERK IN NEDERLAND voor gevoelige tanden, kan helpen gevoeligheidsprikkels te verlichten, tanden schoon te houden en gaatjes te voorkomen. Sensodyne MultiCare bevat zink om het tandvlees gezond te houden. Liever een ander product?
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.