Zonder die plicht is mijn recht niets waard (1). Je hebt ook recht op vrijheid van meningsuiting, maar daarbij tevens de plicht om de rechten van anderen te respecteren en ook de openbare orde, de volksgezondheid en de goede zeden te beschermen.
Kortgezegd zijn rechten de zaken die je mag doen, waar je recht op hebt. Daartegenover zijn plichten de zaken die je moet doen of moet laten.
De mensenrechten zijn bedoeld om op de eerste plaats vrijheden jegens de overheid te garanderen. Een overheid behoort, buiten het terrein van de rechten, zo min mogelijk een stempel te drukken op wat 'toelaatbaar' is. Dat namelijk vergroot de kans dat machthebbers misbruik maken van opgelegde plichten.
De meeste plichten worden door middel van wetten opgelegd. Zo kennen we de leerplicht, de plicht om verkeersregels en andere voorschriften na te leven, de plicht om belasting te betalen en de plicht om voor de rechter als getuige op te treden.
Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten. Dit zijn onder andere het recht op huisvesting, sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs.
Een plicht is een wettelijk `nadeel`, datgene dat aan een ander toebehoort en moet worden vervuld. Plichten kunnen van juridische of niet-juridische aard zijn.
Het is de vrijheid om het leven zoveel als kan zelf vorm te geven. Veel auteurs menen dat het begrip vrijheid centraal staat in de mensenrechten, dus dat de mensenrechten als belangrijkste doel hebben de twee soorten vrijheid in zo groot mogelijke mate te garanderen.
1: Gelijke behandeling en discriminatieverbod. 2: Nederlanderschap; vreemdeling; uitlevering; recht tot verlaten van land. 3: Gelijke benoembaarheid. 4: Kiesrecht.
Recht is een verzamelnaam voor alle regels die er bestaan. In de regels staat wat je wel en wat je niet mag doen. Soms staat er ook in op welke manier je iets moet doen. Sommige regels zijn opgeschreven in wetten.
Echtgenoten zijn verplicht elkaar het nodige te verschaffen. Dit houdt in dat u en uw partner over en weer verplicht zijn om, voor zover zij inkomsten hebben, naar rato bij te dragen aan de kosten van de huishouding. Daarnaast zijn echtgenoten elkaar huwelijksgetrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.
Deze mensenrechten zijn een belangrijk uitgangspunt van iedere democratische samenleving. Mensenrechten worden ook wel grondrechten genoemd. Het zijn rechten waarin bijvoorbeeld is vastgelegd dat iedereen vrijheid van meningsuiting heeft. Dat iedereen in alle vrijheid zijn godsdienst of levensovertuiging mag belijden.
De meeste volwassenen beschouwen werk als een maatschappelijke plicht en vinden het geen vrije keuze. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onderzoek deed naar het arbeidsethos van Nederlanders. Doen waar je zin in hebt, kan pas als je je plicht hebt gedaan, vindt tweederde van de volwassenen.
Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.
U heeft als patiënt ook plichten: U moet de huisarts duidelijk en volledig informeren. De huisarts kan u dan zo goed mogelijk onderzoeken en behandelen. U moet zo veel mogelijk meewerken aan onderzoek en behandeling door de adviezen en voorschriften op te volgen die de arts u geeft.
Het doel van het recht is het gedrag van mensen in hun onderlinge verkeer te ordenen en te uniforme- ren, waarbij vanuit een perspectief van maatschappelijke rechtvaardigheid ieders belangen zo veel mogelijk worden gerespecteerd en veiliggesteld.
Deze rechtsregels hebben een aantal functies. Ten eerste verschaffen ze informatie. Ze maken namelijk duidelijk welke rechten en plichten iemand heeft. Ten tweede maken ze duidelijk hoe we ons behoren te gedragen en wat we mogen verwachten van anderen.
De staat legt burgers verplichtingen op, zoals het betalen van belasting, het naleven van wetten en het vervullen van plichten (deelname aan het arbeidsproces, leerplicht), maar die plichten gelden alleen uit hoofde van wetgeving en met waarborging van grondrechten.
Geen absolute vrijheid
De verschillende vrijheden en rechten zijn niet absoluut: een burger kan niet onbeperkt zijn gang gaan. Er bestaat bijvoorbeeld vrijheid van godsdienst, maar dat betekent niet dat een burger overal en altijd zijn geloof vrij kan uitoefenen.
Wettelijke inperking van grondrechten
Om dat concreet te maken is bij de meeste in de Nederlandse Grondwet opgenomen grondrechten de mogelijkheid opgenomen om het grondrecht te beperken bij formele wet.
Je houdt van ontdekken, experimenteren en ervaren en je volgt bij voorkeur niet de gebaande paden. Je hebt een hekel aan sleur en het kan zijn dat je snel verveeld bent en vaak de neiging hebt om dingen saai te vinden. Mensen met vrijheid bovenaan in hun missie zijn vaak eigenwijs en volgen niet graag de kudde.
Voor mij betekent vrijheid dat ik een keuze heb in hoe ik mij leven leidt. Dat ik zelf kan bepalen wat ik denk, zeg of doe en dat ik de macht heb om te kiezen hoe ik ergens op reageer. Hoe ik denk of wat ik doe is mijn verantwoordelijkheid.
De meeste mensen in Nederland voelen zich vrij. Toch is in Nederland veel verboden of verplicht, en hebben wij weinig privacy. Wij Nederlanders worden overheerst door onze eigen, zelf-gekozen overheid, die de vrijheid van haar burgers beperkt.