Houd ramen en deuren goed dicht
Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Naast dat het vervelend is, is het naar binnen regenen ook niet verzekerd via je woonverzekeringen.
Door de wind kunnen ramen en deuren open waaien en kapotslaan. Doe ze daarom dicht en op slot. Als het stormt zijn er vaak ook andere extreme weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Door alles te sluiten, kan er ook geen waterschade ontstaan.
In het ergste geval kan een ruit breken, bijvoorbeeld tijdens een zware storm. Dit heeft natuurlijk veel schade en vooral ongemak tot gevolg. Als je wilt voorkomen dat je met ruitschade te maken krijgt is het verstandig een erkende glaszetter in te schakelen voor het plaatsen of vervangen van ruiten.
Een gebroken ruit kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is een harde storm de boosdoener. Flinke windstoten kunnen ervoor zorgen dat nog openstaande ramen gaan klapperen waardoor de glazen ruiten stukslaan. Dit soort schade zorgt voor veel ongemak en glassplinters in huis maar kan ook gevaarlijk zijn.
Als een rondvliegende dakpan door een rukwind tegen je raam aanvliegt, heb je hoe dan ook glasschade. Dit kun je niet voor zijn. Maar een afgebroken tak kan eenvoudig door enkel glas heen, terwijl dubbel glas in de meeste gevallen sterk genoeg is om de tak tegen te houden.
Meer veiligheid. Enkel glas geeft inbrekers weinig problemen. Dubbel glas daarentegen veroorzaakt veel lawaai bij het inslaan of stuk maken. Daarnaast kun je dubbel glas ook combineren met inbraakwerend glas, wat een speciaal folie bevat om het inbreken nog moeilijker te maken.
Dan is het trucje met de boterham heel handig. Haal de allergrootste scherven met de hand weg. Met een boterham kun je de kleine glasrestjes weghalen door het brood er zachtjes op te drukken. Het glas zal in de boterham blijven zitten en ook de kleinste splintertjes worden zo meegepakt.
Het scherm mag tot en met windkracht 4 (windsnelheid tussen 20-28 km/u = 5,5-7,9 m/seconde) uitgerold blijven, bij een nominale winddruk tot 40N/m² en maximaal winddruk tot 48N/m².
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.
Een thermische breuk is glasschade die ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van de beglazing; in zowel het zichtbare als onzichtbare deel van het glas (wat bijvoorbeeld in de sponning zit). De breuk ontstaat als er een temperatuurverschil is van meer dan 30 graden.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS). NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Rijden in storm: let op regen
Zorg er dan voor dat je goed zicht houdt en ook hier weer: pas de snelheid aan en houd afstand. Bij veel water op de weg moet je ook rekening houden met slecht zicht door opspattend water. Aquaplaning kan hier eveneens om de hoek kijken.