Rijpe pruimen kun je wel een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren (ongeveer -18°C).
Rijpe pruimen bewaar je bij voorkeur wel in de koelkast. Zo kun je een paar dagen bewaren. Je kunt de pruimen ook in de diepvries bewaren. Ze zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Een pruim is eivormig. Je kunt pruimen met schil eten. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken lekker zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.
Rijpe pruimen wassen en droogdeppen met keukenpapier. Snijd de pruimen in partjes, verwijder de pitten en leg ze op een bakplaat. Doe de bakplaat 2 uur in de diepvries en vervolgens in diepvrieszakjes. Label de verpakking met datum en productnaam (m.b.v. diepvriesetiketten)
Maar als je het toch wilt invriezen, dan maakt het niet uit of het gedroogde fruit uit de winkel komt, of zelf gedroogd is. Let er wel op dat je het fruit maar één keer invriest. Als je het fruit meer dan één keer invriest, dan is het niet meer veilig om te eten.
Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Pruimen bevatten veel vezels en stimuleren daarom de darmbeweging. Daarbij bevat het ook stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.
Op grond van bovengenoemd onderzoek en nog een ander onderzoek dat de effecten van gedroogde pruimen op de stoelgang heeft onderzocht, komt het EFSA-panel tot de conclusie dat pruimen dezelfde werking hebben als psyllium dat een bewezen laxerend effect heeft. Men dient dan wel een ons pruimen per dag te eten.
Wanneer in het seizoen
Door de verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.
Een grote pruim levert al snel 1,40 per kilo op. Een kleintje soms maar 30 cent.
Sierpruimen zijn op zich niet giftig, maar of ze echt geschikt zijn om op de eten is de vraag. Bij mijn weten zijn er geen pruimelaars met giftige vruchten. Hallo pruimenliefhebbers. Het is geen sierpruim, maar een kroos of kroosje.
Als pruimen (en ander fruit) rijpen, geven ze ethyleen af. Door ze in een papieren zak te doen met de bovenkant omgevouwen, blijft het gas dicht bij de pruimen, waardoor het rijpingsproces wordt versneld. Een nog snellere methode is om een rijpe banaan in de zak met de pruimen te doen.
Doe de onrijpe pruimen in een papieren zak.
Doe onrijpe pruimen niet in de koelkast. In de kou staat het rijpingsproces stil en beschadigen de pruimen, ze krijgen dan een melige smaak. Als je de pruimen snel wilt laten rijpen, kun je ze in een kom op het aanrecht zetten. Dan zijn ze binnen een of twee dagen rijp.
Laat te harde, maar ook gedeukte exemplaren links liggen, die zullen snel rotten en de rest van het fruit doen bederven. Pruimen zijn enkel lekker als ze helemaal rijp zijn, dan geeft de schil een beetje mee.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Dit zijn natuurlijke vezels die ervoor zorgen dat er meer vocht in uw darm blijft. Daardoor wordt uw poep zachter. Neem deze middelen elke dag bij uw ontbijt. Meng ze bijvoorbeeld door de yoghurt.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Zoek dan naar geweld gedroogd fruit. Dit is fruit dat na het drogen gerehydrateerd werd. Door het wellen, krijg je een zachte textuur en een intense smaak. Je kan gedroogd fruit zelf proberen te wellen door het een nacht in een kommetje water te laten liggen.
Ze zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, en bevatten voedingsvezels die obstipatie en constipatie kunnen verhelpen. Ook als pruimen worden gedroogd behouden ze hun gezonde eigenschappen. Naast dat pruimen erg gezond zijn, vinden wij ze erg lekker.
Om het velletje te verwijderen, snijd u met een mesje een kruisje aan de bovenkant van de pruim en legt u de pruimen 30 seconden in kokend water en schrikt ze in koud water. Het velletje zal dan, net zoals bij tomaten, gemakkelijk los komen.