Net als bij garant staan tekenen je ouders (of andere familieleden) voor het deel van de lening dat je nog niet kunt dragen met je inkomen. Hierbij gelden wel voorwaarden voor jouw inkomen en dat van je ouders. Ook moet je de lasten na een tijdje alsnog volledig zelf kunnen dragen.
Een vriend of iemand anders die geen familie is, kan niet garant staan voor je hypotheek. Hypotheekverstrekkers gaan alleen met een garantstelling akkoord als degene die garant staat familie van je is. Bij sommige banken mogen zelfs alleen je ouders borg staan.
Je moet het grootste deel (ongeveer 75%) van de hypotheeklasten zelf kunnen dragen, ongeacht het inkomen van je ouders. De geldverstrekker heeft de inkomensgegevens van je ouders nodig. Je ouders moeten namelijk voldoende financiële ruimte hebben om garant te kunnen staan voor (een deel van) jouw hypotheek.
Je kunt als ouders borg staan voor de hele hypotheek. Dit betekent dat als je kind de betalingen niet kan voldoen, jij als garantsteller verplicht bent om deze betalingen over te nemen. De andere manier is om als ouders mee te tekenen voor het hypotheekdeel dat jouw kind niet kan betalen.
Als garantsteller ben je financieel verantwoordelijk voor de terugbetaling van de lening of andere financiële verplichting als de hoofdschuldenaar hier niet aan kan voldoen. Dit betekent dat je het geleende bedrag zelf moet terugbetalen als de hoofdschuldenaar dit niet kan doen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld). U moet een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking invullen.
Eén hiervan is dat je ouders garant staan voor de hypotheek. Dat betekent dat ze voor een deel aansprakelijk zijn voor de schuld, als jij dit niet meer kunt betalen. Op dit moment biedt alleen Obvion deze service aan (meetekenen hypotheek ouders).
Welke banken bieden de mogelijkheid dat je ouders borg staan
Op dit moment zijn er 5 banken die de mogelijkheid hebben voor een hypotheek waarbij je ouders meetekenen en dus garant staan voor jouw hypotheek. Dat zijn Attens, BLG, Rabobank en Obvion.
Ouders kunnen hun kind op 4 manieren helpen bij de hypotheek. Namelijk door een lening te verstrekken, een schenking te doen, een hoofdelijke garantie of het gebruik van de overwaarde als onderpand.
Bij sommige geldverstrekkers kunnen je ouders garant staan bij het kopen van een huis. Zij worden dan mede-eigenaar van je hypotheek. Je kan dan een hogere hypotheek krijgen op basis van je eigen inkomen.
Geld lenen of een schenking, het is allebei mogelijk. De belangrijkste verschillen tussen geld lenen aan uw kinderen of toch kiezen voor een schenking liggen op de volgende vlakken: Een schenking vermindert uw vermogen. Bij een lening houdt u een vordering op het bedrag en blijft uw vermogen dus intact.
In principe kan je voor maximaal 2 volwassenen (+ eventueel 1 á 2 kinderen) tegelijk garant staan. Je moet wel voor ieder persoon een apart formulier 'Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking' gebruiken. Ook moet je dan voor elk formulier jouw handtekening laten legaliseren.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
In principe kan iedereen borg staan voor een lening.Je hoeft geen naaste verwanten te zijn, maar de borgsteller moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. De bank zal nagaan of de borgsteller kredietwaardig is en of die in aanmerking komt voor de borgstelling.
Zolang er iemand mede-aansprakelijk wil worden van jouw hypotheek dan mag dat. Dus of dat nou een ouder, broer, zus of buurman is, maakt niet uit. De voorwaarden voor garant staan hypotheek verschillen per bank. Het is ook niet bij iedere bank mogelijk om op deze wijze een hypotheek te krijgen.
Soms kunnen ouders uitkomst bieden met behulp van een familiehypotheek. Ook bij een familiehypotheek leent men geld om een woning te kopen. Alleen niet van de bank, maar van ouders. Zij vragen daarvoor rente: zo levert hun spaargeld meer op dan als het op de spaarrekening staat.
Vanaf 2010 is renteloos lenen binnen familieverhoudingen niet meer mogelijk, de rente moet minimaal 6% bedragen. Tot 2010 was het renteloos lenen aan uw zoon of dochter mogelijk, mits ze maar in staat zouden zijn om dit bedrag binnen enkele maanden aan u terug te betalen.
Wanneer een hypotheek op naam van beiden staat, zal de bank de beide partners hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de terugbetaling van de schuld. Doorgaans dient de partner ook mee te tekenen voor de hypotheek als het pand op één van beiden namen staat.
Je kunt een hypotheek niet alleen van je ex-partner, maar ook van je ouders overnemen. Dit kan een interessante optie zijn als je ouders willen verhuizen of als ze hun huis aan jou willen overdragen.
Net als in voorgaande jaren wordt BNG Bank beschouwd als de veiligste bank van Nederland. Op de wereldranglijst staat de bank achter drie Duitse banken en een Zwitserse bank. BNG Bank en NWB Bank nemen daarmee dezelfde plaatsen in als vorig jaar. De Rabobank is de eerstvolgende Nederlandse bank in het overzicht.
Bij een borgstelling kan de schuldeiser de borg pas aanspreken, nadat hij de schuldenaar formeel in gebreke heeft gesteld. Bij een garantieovereenkomst geldt dat niet. De schuldeiser hoeft niet eerst de oorspronkelijke schuldenaar in gebreke te stellen voordat hij bij de garantsteller aanklopt.
Je kunt je hypotheek verhogen door een tweede hypotheek te nemen of door je hypotheek onderhands te verhogen. In beide gevallen heb je overwaarde op je woning nodig én moet je toetsinkomen voldoende zijn om de hogere hypotheek te kunnen dragen. Je kunt niet méér lenen dan de waarde van je woning.
In principe kan iedereen aangesteld worden als garantsteller, maar er zijn enkele uitzonderingen.Zo mag een garantsteller geen bedrijf of instelling zijn, maar moet het een persoon zijn.
Onder strikte voorwaarden is het mogelijk om iemand anders, bijvoorbeeld je ouders, financieel garant voor de huurbetaling te laten staan.
borg = •iemand die garant staat voor een eventueel te betalen bedrag.