Orka's kunnen onder water met elkaar communiceren. Zelfs op grote afstand: ze kunnen zelf nog op 3 kilometer afstand met elkaar praten. Ze praten door middel van geluiden en klanken. Orka's kunnen ook goed zien, zowel boven als onder water.
Orka's produceren niet alleen geluid door hun neus, maar communiceren ook door met hun staart en vinnen op het water te slaan in een bepaald ritme. Deze non-verbale manier van communiceren werd wel al eerder aangetoond. Het geluid dat orka's maken, heeft een enorme draagwijdte, van soms wel 160 kilometer ver.
Orka baby's, ook wel kalven genoemd, krijgen de roep van de troep aangeleerd door hun moeder. Zo herkennen ze altijd hun eigen troep. De dieren communiceren niet alleen met geluiden, ze bewegen ook met hun vinnen en ze vinden het fijn om elkaar aan te raken. Net als mensen dus!
De orka wordt ook wel aangeduid als 'killer whale'. In het wild zijn orca's geraffineerde jagers. Het is onbekend dat een orka ooit een mens in het wild heeft aangevallen. In tegendeel: er zijn verhalen bekend dat orka's mensen zelfs hebben gered.
Orka's zijn de toproofdieren van de oceaan, wat betekent dat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Ze eten een verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel, zoals vissen, pijlstaartroggen, walvissen, zeehonden, pinguïns en zelfs grote witte haaien!
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Toch slagen orka's er blijkbaar in witte haaien te doden én - opmerkelijk - vooral hun lever op te peuzelen. De carcharodon carcharias of mensenhaai staat in de biologieboeken omschreven als toppredator in de meeste voedselketens over de hele wereld.
De orka is, net als veel andere walvissen en dolfijnen, enorm intelligent. Ze hebben dan ook het op één na grootste brein van alle zeedieren, als je de hersenmassa afzet tegen de omvang. Orka's communiceren met elkaar via kenmerkende piep- en fluittonen, en elke groep heeft zijn eigen unieke en complexe dialect.
Dat orka's zeer intelligent zijn en een complex brein hebben is een feit. Vooral uitzonderlijk is dat walvissen en dolfijnen niet alleen zelf dingen kunnen leren, maar dat ze ook hun kennis overdragen op anderen.
De enige plek ter wereld waar je kunt zwemmen met orka's ligt in Noord Noorwegen. Tussen november en januari trekken enorme hoeveelheden haringen de fjorden in van Noord Noorwegen. Hongerige orka's volgen de trek van de haringen. Ieder jaar wordt bekeken waar de beste plek is om in de winter te snorkelen met orka's.
Omdat orka's zoogdieren zijn, en dus door middel van longen ademen, moeten ze steeds naar de oppervlakte zwemmen. Hierdoor is het niet mogelijk om te slapen en dat doen orka's dus ook niet. Om te rusten, kunnen ze beide hersenhelften afzonderlijk 'uitschakelen' en laten rusten.
Vijanden. Omdat orka's zo groot en sterk zijn kunnen ze zich tegen heel veel verdedigen. Ze hebben daarom geen vijanden, op één na, de mens. Bijna elk dier wordt wel bedreigd door de mens, en orka's dus ook.
Het is onduidelijk waarom de dieren juist zo gek zijn op dit deel van de pinguïn. De borstspieren zijn heel voedzaam, maar het is twijfelachtig of zo'n grote orka daar door het eten van enkele kilo's pinguïn iets van merkt.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
Voortplanting en geboorte
De bevalling van een orka vindt plaats in het water. De meeste orka's worden tussen oktober en maart geboren. Een baby orka wordt ook wel een kalf genoemd. Een pasgeboren orka weegt tussen de 260 en 350 kilo.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Mensen gedood
Tilikum staat bekend als de orka die betrokken is bij de dood van drie mensen, hoewel er geen gevallen bekend zijn van wilde orka's die mensen hebben gedood. Het eerste slachtoffer was Keltie Byrne, medewerkster van Sealand of the Pacific, in 1991.
Een orka zou minimaal een miljoen euro opbrengen, sommige bronnen maken zelfs gewag van vijf miljoen euro.
Tot de tandwalvissen behoren onder andere dolfijnen en orka's. Orka's zijn eigenlijk de grootste dolfijnen en kunnen wel tien meter lang worden. De meeste dolfijnen worden zo'n twee tot drie meter lang. Dus ja: orka's zijn dolfijnen, en dolfijnen zijn walvissen!
Vrouwelijke orka's zijn vruchtbaar tot hun veertigste levensjaar en ze kunnen wel negentig jaar oud worden. Mannetjes worden gewoonlijk vijftig jaar oud.
De belangrijkste natuurlijke vijanden van dolfijnen en bruinvissen zijn de wat grotere haaiensoorten, walvissen en in sommige gebieden ook de orka.
Orka's zwemmen veel onderwater, de druk van het water zorgt ervoor dat de vin recht blijft staan. Maar als een orka veel tijd aan het wateroppervlak doorbrengt, dan begint de zwaartekracht mee te tellen. Hierdoor kan de grote rugvin gaan buigen!
Maar deze dieren eten ook elkaar op en hoe hoger in de voedselketen, des te hoger het kwikgehalte. Het niveau kan per trapje zelfs tien keer hoger liggen. Dolfijnen zijn dus uiterst giftig voor de mens en in Japan zijn burgers al vaker ziek geworden door het voedsel dat ze te eten krijgen.
Haaien hebben niet veel vijanden, maar hun grootste vijand en grootste bedreiging is zonder twijfel de mens. Mensen vormen op verschillende manieren een bedreiging voor het voortbestaan van de dieren. De mens vervuilt en verstoort hun leefomgeving.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.