Reacties. Nee, deze honing is niet meer geschikt om te eten. Mieren dragen bacteriën bij zich en met name als in grote aantallen zijn ze zeer onhygiënisch.
Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten. Helaas komen mieren ook af op voedsel en dranken van mensen.
Mieren zijn vooral dol op zoetigheid en zullen ook op snoep afkomen. Mieren zijn heel creatief in het verzamelen van hun voedsel. Er zijn soorten die luizen beschermen en eten geven. De afscheiding van luizen is namelijk heel erg zoet en mieren vinden dit heel lekker.
Mieren hebben vocht nodig om te overleven. Een druppel water is heel groot voor een mier, maar toch slagen ze erin om ervan te drinken. Dit door hun kop met kaken half in de druppel te duwen.
Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar. De insecten bevatten vergelijkbare voedingsstoffen als vlees. De smaak van mieren verschilt per soort, maar ze kunnen een beetje zuur en citrusachtig smaken. Ook de eitjes van mieren kun je eten.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
Mieren hebben geen longen en geen oren
Deze syphonen zijn verbonden met een soort buizennetwerk die de zuurstof naar bijna iedere cel in het lichaam vervoeren. Door de bewegingen van de mier wordt de zuurstof door het lichaam gecirculeerd, waarna de kooldioxide door dezelfde buizen weer wordt afgevoerd.
In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit. Een mierenkolonie wordt gesticht door een bevruchte koningin. Ze is bevrucht tijdens de bruidsvlucht: gevleugelde mannetjes en koninginnen vliegen dan massaal uit om te paren.
Mieren hebben een hart, maar het bestaat niet uit een volledig circulatiestelsel met bloedvaten. Het is enkel een open samentrekbare buis die het bloed van het insect (de hemolymfe) in het insectenlichaam (dat begrensd is door een uitwendig pantser in chitine) rondstuwt.
Mieren hebben geen oren
Hoe horen mieren? Mieren gebruiken vibraties om te horen. Ze gebruiken de vibraties in de grond om te horen, door deze op te pikken in het subgenual orgaan, dat zit onder de knie bevindt. Ze gebruiken deze trillingen tijdens het zoeken naar voedsel of als alarmsignaal.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Mieren houden een soort van winterslaap, een 'inactieve fase' of 'winterrust' als het ware. Mieren putten hun energie uit warmte. Tijdens het voorjaar en de zomer kunnen ze zich prima rondlopen vanwege de aangename temperaturen maar tijdens de winter kunnen ze zich nauwelijks bewegen.
PREDATOREN. Gevleugelde mieren zijn geliefd bij bijna alle amfibieën, reptielen, vogels en vele, kleine, insectenetende zoogdieren. De wijfjes ('prinsessen') zitten vol vetten en eiwitten en zijn dus zeer gewild. De mannetjes kunnen zich niet verweren en doen nauwelijks pogingen om te vluchten.
Het rechtstreeks gieten van azijn in een mierennest heeft tot gevolg dat je een aantal mieren verdrinkt en de anderen weg zal jagen. Die mieren zullen zich dan weer uit de geur van het azijn gaan vestigen, dus echt er vanaf zijn ben je niet.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
1. Koffiedik. Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen.