1. Er zit goud in je bloed. Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Bloedvergiftiging is een infectie van het bloed door bacteriën. Het is een ernstig ziektebeeld waarbij bacteriën hun schadelijke, giftige stoffen (toxine) vrijgeven aan het bloed. Er ontstaat een ontstekingsreactie van het hele lichaam op deze infectie.
Elke dag maakt het beenmerg zo'n 400 miljard nieuwe bloedcellen aan. Zodra ze rijp zijn, worden ze vrijgelaten in het bloed. De levensduur van een bloedcel verschilt per soort. Rode bloedcellen leven wel 120 dagen, witte maar twee en bloedplaatjes tien.
Het lichaam gaat na afname weer nieuw bloed maken. Het volume van het bloedplasma is na ongeveer 12 uur weer op het oude peil, het bloedplasma en de bloedplaatjes zijn binnen enkele dagen aangevuld, de rode bloedcellen zijn na enkele weken vervangen, en het ijzergehalte is na circa twee maanden hersteld.
Elke mens heeft tussen de 4 en 6 liter bloed en bloed is een cruciaal bestanddeel van het menselijk lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. De andere helft bestaat uit bloedcellen.
Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Goud heeft namelijk zowaar een functie in het lichaam. Het schijnt een rol te spelen in het gezond houden en het onderhoud van de gewrichten. Daarnaast is goud een goede geleider en is dan ook belangrijk bij het doorgeven van elektrische signalen.
Er zit goud in je bloed
Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
Je nieren spelen een belangrijke rol in de regulatie van je PH-waarde. Ze helpen je lichaam reinigen door afvalstoffen te filteren en toxines uit je bloed af te voeren via je urine.
Ons lichaam kan dat maar beperkt opnemen en als het achterblijft in het spijsverteringskanaal, gaat het mis. Als je niet je eigen maar andermans bloed drinkt, kan er nog veel meer fout gaan. Het bloed kan bijvoorbeeld besmet zijn met een ziekte, en als je dan een wondje in je mond hebt, kun jij ook ziek worden.
De uitdrukking blauw bloed hebben betekent 'van adel zijn'. De precieze herkomst van deze uitdrukking is niet duidelijk. De meeste naslagwerken geven aan dat ze terug te voeren is op de middeleeuwse Spaanse aristocratie.
In de longen komt er verse zuurstof in het bloed. Dat gebeurt in de rode bloedlichaampjes, die het ijzerhoudende transporteiwit hemoglobine bevatten. Dat is in staat om zuurstof te binden. Als de hemoglobine verzadigd is met zuurstof, krijgt het bloed een frisse rode kleur.
Witachtige 'bloed' kan een indicatie zijn van bloedarmoede, zeker als je menstruatie steeds maar lichter en lichter wordt terwijl deze eigenlijk wat heviger zou moeten worden.
Het bloedvolume is de totale hoeveelheid bloed die door je lichaam stroomt. Je hebt ongeveer 80 ml bloed per kilo lichaamsgewicht.
Als u bloed in de urine heeft zal de huisarts controleren of er sprake is van een ontsteking. Als dit niet het geval is, wordt doorverwijzing naar een uroloog aangeraden. Vervolgonderzoek is met name belangrijk om kwaadaardige afwijkingen van de urinewegen uit te sluiten / op te sporen.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Het menselijk lichaam (bij een gewicht van 70 kg) bevat van nature ca. 0,2 mg goud.
Goud zorgt voor een stralende huid, herstelt de elasticiteit, vertraagt het collageenverlies en de afbraak van elastine. Het stimuleert ook de celgroei om gezonde, stevige huidcellen te regenereren en voor een verstevigend effect.
Wist je dat moslimmannen geen goud of vergulde sieraden mogen dragen? Het is niet toegestaan voor mannen om gouden of vergulde sieraden te dragen. Ook horloges vallen hieronder. Vergulde sieraden zijn sieraden die bestaan uit zilver (of ander soort metaal) met daaroverheen een heel dun laagje goud.
Goud is zo duur omdat het schaars is: het ligt niet voor het oprapen. Toch wordt er halverwege de negentiende eeuw in Californië heel wat goud gevonden, en dat zorgt voor een enorme toeloop van goud- en gelukzoekers: de gold rush. Met zeefjes gaan ze de rivieren af, op zoek naar de kostbare klompjes.
In Nederland kost een zakje rode bloedcellen (een eenheid) E200,-. Dat is het dubbele van wat er in België en Duitsland wordt betaald. In België kost een zakje bloed E100,-, in Duitsland E80,-. Alleen in Italië, waar twee bloedbanken zijn, is er één bloedbank met een hogere prijs: E220,-.
Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed doneren en vrouwen drie keer. Dat verschil is er omdat vrouwen een kleinere ijzervoorraad hebben. Hoeveel ijzer je hebt, is belangrijk voor het herstel na een donatie.