Pachter niet akkoord? Gaat de pachter niet akkoord, dan moet hij binnen zes weken na ontvangst van het bericht aan de verpachter meedelen dat hij zich tegen de opzegging verzet. Dat moet gebeuren met opgave van redenen. De verpachter moet dan naar de rechter om toestemming te vragen tot beëindiging van de pacht.
De Pachtwet voorziet de mogelijkheid om lopende Pachtovereenkomsten minnelijk te beëindigen. De overeenkomst tot minnelijke pachtbeëindiging die de verpachter en de pachter afsluiten moet worden vastgelegd door een notaris ofwel door de vrederechter.
De reguliere pacht kan niet tussentijds worden opgezegd, maar alleen tegen het einde van de wettelijke looptijd en met inachtneming van een opzegtermijn van één jaar. Opzegging moet bij aangetekend schrijven of bij deurwaardersexploot (een opgemaakte akte door de deurwaarder).
Op het einde van die pacht kan de verpachter opzeggen met een opzeggingstermijn van ten minste 3 jaar en ten hoogste 4 jaar. Dat kan alleen als hij de goederen zelf wil gebruiken of als hij ze wil vervreemden. Als de overeenkomst niet wordt opgezegd, start een gewone tweede pachtperiode.
Bij verkoop heeft de pachter een recht van voorkoop. Dit recht heeft hij niet bij schenking, verdeling onder mede-eigenaars, inbreng in vennootschap of ruiling (tenzij het een verdoken verkoop zou zijn). Er is een aparte procedure voorzien voor de verkoop uit de hand en voor de openbare verkoop.
Verschil pacht en huur
Zowel bij pacht als bij huur wordt er iets tegen betaling van een vergoeding in gebruik gegeven. Bij huur kunnen dat roerende en onroerende zaken zijn, terwijl het bij pacht altijd gaat om onroerende zaken, meestal een perceel landbouwgrond of een agrarische opstal.
Je kan als pachter op elk ogenblik zelf de pacht opzeggen. Je moet dit doen meteen aangetekend schrijven of gerechtsdeurwaardersexploot en dient hierbij een opzeggingstermijn van 1 jaar te respecteren. Opgelet: Als pachter hoef je geen enkele reden op te geven waarom je de pacht opzegt.
De wettelijke duur voor de pacht van een hoeve bedraagt 12 jaar en voor los land 6 jaar. Daarvan mag worden afgeweken. Een langere termijn voor de pachtovereenkomst is toegestaan. Maar dan moet in de overeenkomst duidelijk de pachtduur en de einddatum van de pacht worden vermeld.
Pachtprijs. De maximale pachtprijzen kan je berekenen met volgende formule: niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van het pachtgoed vermenigvuldigd met de pachtprijzencoëfficiënt van de betrokken landbouwstreek. De pachtprijzencoëfficiënten worden om de drie jaar herzien.
De pachtduur voor los land bedraagt minimaal 6 jaar, voor een hoeve geldt een minimum van 12 jaar. Na een periode van 6 à 12 jaar, wordt de reguliere pacht telkens automatisch met 6 jaar verlengd. De verpachter is bij het einde van een pachttermijn gebonden aan wettelijke opzeggingsmogelijkheden.
Geliberaliseerde pacht 6 jaar of korter
Geliberaliseerde pacht is alleen af te sluiten voor los land. De pachter en verpachter bepalen zelf de duur van de overeenkomst. De overeenkomst stopt vanzelf; er is geen automatische verlenging. De pachtprijs is vrij.
Er is sprake van een niet-eindige pacht indien de grond is verpacht op basis van een door de Grondkamer goedgekeurde schriftelijke pachtovereenkomst met een verwachte looptijd van meer dan 20 jaar. Is hiervan sprake, dan moet de grond door u als verpachter gewaardeerd worden in box 3 op 60% van de normwaarde.
Pacht is een overeenkomst waarbij de eigenaar van een stuk landbouwgrond (met of zonder gebouwen) deze grond verhuurt. De pachter (huurder) betaalt hiervoor een pachtsom. U kunt zelf de maximale pachtprijs berekenen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Normaal gesproken zal de pachtovereenkomst van de overleden pachter worden overgenomen door zijn opvolger en zal de verpachter daartegen geen bezwaar hebben. Dat is echter geen wet van Meden en Perzen. De opvolger moet de verpachter voldoende waarborgen kunnen bieden voor een behoorlijke bedrijfsuitoefening.
Indien u de grond 'voor vrij' wil verkopen, zal de landbouwer afstand moeten doen van zijn pacht. U moet hiervoor een prijzijvergoeding betalen aan de aftredende pachter ter compensatie van het onderhoud en de uitgevoerde werken op deze grond.
Een perceel grond kun je tijdelijk verhuren. Dat moet je wel goed vastleggen, want anders kan de huurder een beroep doen op huurbescherming. Met deze degelijke huurovereenkomst grond is de huurder zich uitdrukkelijk bewust van de tijdelijkheid.
Die prijzen verschillen per regio, van 296 tot 1125 euro per hectare. Let wel, dit geldt alleen bij pachtovereenkomsten van minimaal 6 jaar. Heeft de pachtovereenkomst een kortere duur, dan gelden er minder regels en mag de eigenaar vragen voor het land wat hij wil.
De navette is de uittredingsvergoeding waarop de pachter recht heeft na het einde van de pacht. De term wordt in zelfde betekenis ook in het meervoud gebruikt. De schuldenaar van de vergoeding is wettelijk de verpachter.
In de praktijk wordt zeer vaak een regeling getroffen tussen de afgaande en opkomende pachter. De prijzij dient overeen te stemmen met de waarde van het stro, de mest en de navette bij het einde van de pacht, met als maximum de door de pachter werkelijk gemaakte kosten.
Een landbouwgrond verhuren
Sluit u een huurovereenkomst met een landbouwer, dan valt dit in principe onder de Pachtwet. Dat is zo als de grond gebruikt wordt in het landbouwbedrijf van de huurder, behalve als het gaat om bosbouw. Strenge regels! De gevolgen van de toepasselijkheid van de Pachtwet zijn groot.
Pacht is een persoonlijke overeenkomst, terwijl erfpacht een zakelijk gebruiksrecht van grond voor langere tijd is: langer dan 25 jaar. De betrokken partijen zijn onderling vrij in het maken van afspraken, zij hoeven zich in dit geval niet te houden aan de regels van het pachtrecht en het Pachtnormenbesluit.
In de pacht is meestal begrepen het recht om het horecabedrijf te exploiteren, inclusief de goodwill van het bedrijf en de gehele bedrijfsinventaris. Dit wordt weliswaar pacht genoemd, maar in feite wordt het bedrijf verhuurd. Het gaat dus om gelijktijdige verhuur van de bedrijfsruimte en verhuur van het bedrijf.