Thee is een product dat in principe niet over de datum kan gaan, zolang je het op een goede droge plek bewaart. Wellicht heb je wel eens thee gekocht en ben je vergeten dat je het had staan.
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren. Daarna is de kans groot dat de thee nog wel houdbaar is, maar zijn lekkere smaak verliest.
De meeste van onze theesoorten, waaronder Black, Iced Tea Brew, Cold Brew Tea, Herbal, Black Flavored Teas, Earl Grey en English Breakfast, kunnen tot 18 maanden na de productiedatum worden genoten. Voor Powdered Iced Tea Mix adviseren wij een maximale houdbaarheid van 12 maanden na de productiedatum.
Wel zit er een beperkte houdbaarheid aan gebruikte theezakjes, deze moet u binnen enkele uren hergebruiken, daarna zitten er namelijk wel bacteriën op.
Vanaf heden mogen alle Pickwick theezakjes bij het GFT-afval. Goed nieuws, want de theezakjes zorgen uiteindelijk voor schonere compost.
Als uw lokale gemeente een voedselverspillingsinzamelingsdienst aanbiedt waar u woont, kunt u voedselverspilling in uw voedselbak gooien, inclusief theezakjes . Sommige theezakjes bevatten een kleine hoeveelheid plastic. We verwijderen dit plastic (en andere verontreinigingen) bij de composteerinstallaties door de compost te filteren.
Nee, officieel hoorden theezakjes en koffiepads bij het restafval. Theezakjes en koffiepads werden namelijk vaak gemaakt van plastic of papier met een plastic coating. Daarom waren ze niet geschikt voor compostering.
Je kunt een theezakje gerust vaker gebruiken, zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. "Theezakjes zijn niet gevoelig voor bacteriën. En als je kokend water over zo'n zakje giet, doodt dat meteen alle bacteriën die er zijn."
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Hoewel het niet gevaarlijk is zoals het eten van bedorven vlees, biedt het drinken van verlopen thee een minder dan ideale ervaring . De smaken worden gedempt en het aroma verminderd. Echter, in tegenstelling tot oud brood dat moeilijk te kauwen wordt, zal oude thee je niet schaden, tenzij het beschimmeld is.
Over het algemeen blijven de meeste theesoorten tot wel twee jaar goed . Hoe lang thee vers blijft, hangt echter af van het type dat u drinkt, hoewel het nooit zal bederven.
Als de thee veilig is gemaakt en bewaard, is het nog steeds veilig om te drinken, zelfs als de thee oud is .
Zou je het zakje te lang op en neer bewegen dan wordt de thee te wrang en bitter. Geen troep of ongewenst overblijfsel, gewoon de kleinste deeltjes van het blad die door de snelle extractie ongeveer hetzelfde smaken als de grote delen.
Gebruik kamille theezakjes
Kamille is van nature ontstekingsremmend, dus het is geweldig voor hangende oogleden en helpt, net als komkommer, de huid te versterken. Om gezwollen en hangende oogleden te verminderen, brengt je kamille theezakjes aan op jouw oogleden. Laat eerst twee theezakjes in heet water intrekken.
Biologische theezakjes bieden een veiliger alternatief, omdat ze vaak gemaakt zijn van natuurlijke, afbreekbare materialen zoals ongebleekt katoen, papier of maïszetmeel. Hierdoor krijg je geen microplastics binnen wanneer je geniet van een kopje biologische thee.
Ontvetten van gerechten
Als u vette borden, potten, pannen of keukengerei hebt, zet ze dan gewoon allemaal in de gootsteen met een paar gebruikte theezakjes en laat ze een paar uur of een nacht weken. De theezakjes verwijderen de etensresten en het vet , en u hoeft nauwelijks te schrobben.
Gooi je oude theezakjes of losse thee niet weg. Zo kun je natte theezakjes gebruiken voor huidverzorging. Het helpt bijvoorbeeld tegen huidirritaties of het verminderen van wallen. Ook kun je er een lekker voetenbad mee maken.
Gebruikte theezakjes als smaakmaker
Je kunt je oude theezakjes perfect hergebruiken om meer smaak te geven aan pasta, granen (denk: havermout) of een cocktail. Als je havermout maakt, hang je theezakje dan in je melk.
Wat denk jij, is het snugger of kletspraat? Wat Gijs zegt is snugger! Het opnieuw gebruiken van een theezakje kan je inderdaad ziek maken. Er kunnen verschillende schimmels en bacteriën op het theezakje komen, waardoor het niet gezond is om hier nog thee van te maken.
"Elke [hoogwaardige] thee zou minstens twee keer moeten trekken," zegt Teng. Dat gezegd hebbende, is het het beste om de meeste theezakjes niet twee keer te laten trekken . Meestal zitten theezakjes vol met theestof, kleine deeltjes theeblaadjes die heel snel smaak afgeven.
Theezakjes kunnen meerdere keren gebruikt worden, totdat er geen extractie meer over is .
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Het papier moet wel ongekleurd en onbedrukt zijn (of met het OK compost/Kiemplant-logo). Anders moet het bij het restafval. Schoon keukenpapier, tissues en servetten, ook bedrukt en gekleurd, kunnen in oud-papierbak; Papier gebruikt om niet-organisch afval op te deppen (denk aan motorolie) moet bij het restafval.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.