Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook de verzorger van de dieren loopt risico. Ook voor paarden is zaagsel matig geschikt als bodembedekker.
Veel mensen gebruiken zaagsel, maar dit kan nogal stoffig zijn en dat is slecht voor je konijnen.
Beukensnippers als bodembedekking
De bodembedekking Beukensnippers is perfect als bodembedekking voor de kooi of hok van je konijn of knaagdier. Beukensnippers vinden knaagdieren heerlijk om in te graven of op in te liggen. Heeft een goede absorptie waardoor geurtjes tegengehouden worden en de kooi langer droog houdt.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Binnenshuis kunnen konijnen worden gehouden op zachte handdoeken of papiersnippers. Buitenshuis kunt u houtsnippers, stro of hooi gebruiken.
Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden (onbehandeld!), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed.
Konijnen halen bijna alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hooi, groenvoer en hun eigen keutels, die ze weer opeten. Kortom een gezond dieet bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer, af en toe fruit.
Konijnen hebben het dan niet nodig voor warmte, en meestal zijn ze beter zindelijk als er alleen toiletbakken zijn met bodembedekking. In de winter hebben buitenkonijnen wel een nachthok met stro nodig, anders krijgen ze het te koud.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Konijnen doen hun behoeft graag waar het zacht is. In de natuur zoeken ze ook altijd een zacht hoop grond/zand op. Door extra veel (absorberend) bodembedekker in het toiletje toe doen en heel weinig in het hok dan is de keuze van het konijn om op het toilet te zitten, omdat het daar zacht is.
Een kartonnen doos, op zijn kant, is de perfecte slaapplaats voor een konijn. Zo heeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om zijn ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt. Moet het voor konijnen donker zijn om te slapen, deze informatie vind je hier.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Voor binnenkonijnen hoeft er geen bodembedekking in het nachthok.Het mag wel, maar een lekker kleedje, dekentje of kussentje is ook goed. Schuilhokken worden vaak nachthokken genoemd, maar konijnen zijn 's schemerdieren.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Voor het maken van konijn in het zuur worden konijnenbouten gemarineerd in azijn met kruiden, minimaal een dag vooraf. Hierdoor wordt het vlees ontzettend mals en na het urenlang stoven valt het smaakvolle konijnenvlees zo van het bot.
Een konijnenhok welke in de zon wordt een soort van broeikas op warme dagen, de temperatuur loopt extreem op in het konijnenhok. We hoeven natuurlijk niet te vertellen dat dit enorm slecht is voor de gezondheid van jouw konijnen. Plaats het konijnenhok dan ook altijd op een plek met voldoende schaduw voor de konijnen.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
Bijten in draden of meubels waar ze weten dat ze niet in mogen bijten: Het konijn is boos of verveeld, geef haar iets anders te doen. Graven: graven is natuurlijk gedrag van konijnen.
Konijnen zijn van nature groepsdieren.Toch slijten veel van deze dieren hun dagen eenzaam en opgesloten in een hokje.
Hooi mag u onbeperkt geven. Een tweede (essentieel) element van de dagelijkse voeding is groenvoer. Enkele groenten waar konijnen dol op zijn, zijn: broccoli, selder, witloof, andijvie en peterselie. Paardebloem is een absolute topper!
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.