Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Voorverpakte ontbijtgranen als muesli en granola bevatten dikwijls veel toegevoegde suikers, weinig vezels en eiwitten. Het resultaat? Je krijgt veel te snel terug honger. Kies daarom voor een variant met minstens vijf gram vezels en minder dan tien gram suiker per portie, of nog beter: ga voor havermout!
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Tegenwoordig wordt het niet alleen meer bij het ontbijt gegeten, maar ook tijdens de lunch of als tussendoortje. Ontbijtgranen eet je over het algemeen met melk, kwark of yoghurt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om er verschillende toppings aan toe te voegen zoals fruit of noten.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Spelt, tarwe en haver zijn allemaal gezonde granen. Wélk graan je kiest, maakt niet zo veel uit; als je de keuze maar laat vallen op volkoren (ontbijt)granen, brood, wraps of pasta. Volkorenproducten bevatten namelijk meer vezels en voedingsstoffen dan niet-volkorenproducten.
Ontbijtgranen die zich specifiek op kinderen richten, zijn doorgaans suikerbommen: meer dan 80% van de kinderproducten uit de selectie van Test Aankoop bevatte veel te veel suiker. Eén product krijgt een E als score: de extra crunchy muesli Milk Chocolate van Kellogg's.
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Op nummer 2 en 3 staan de Kellogg's Smacks (34% suikers) en Kellogg's Trésor chocolade-hazelnootsmaak (29% suikers). Veel suiker maakt ontbijtgranen niet alleen calorierijk, maar ook slecht voor de tanden.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je kunt eigenlijk niet van één product zeggen of het gezond is of ongezond. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet. We kunnen wel zeggen dat een product past in een gezonde voeding; dus of iets in de Schijf van Vijf staat of niet.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Vezels en je darmen
Vezels vind je terug in groenten, fruit, volkoren graanproducten (zoals volkoren brood en muesli), peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), aardappelen en noten. Als je voldoende vezels eet - 30-40 gram per dag - helpt dat je darm goed te functioneren. Vezels werken als een soort spons.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.