Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Omdat theeblaadjes 100 procent organisch zijn, gooien mensen theezakjes bij het GFT. Maar dat mag niet, omdat de zakjes vaak van plastic zijn en niet gecomposteerd kunnen worden. De afvalverwerkers slagen er niet in al het plastic uit het GFT-afval te verwijderen en zo komen microplastics in het compost terecht.
Wat mag op de composthoop? Dat is heel eenvoudig: alles wat heeft geleefd, behalve vlees, vet en gekookt voedsel omdat dit ongedierte aantrekt. Ook afval van citrusvruchten is bij voorkeur te vermijden omdat het zeer langzaam verteert en zuur is, waardoor de wormenactiviteit vermindert.
Wist je dat koffiedik een goede toevoeging is voor de composthoop? Het bevat veel voedingsstoffen, wormen mengen het snel door de composthoop en planten als Rododendron of Hortensia zijn er gek op! Bijkomend voordeel: het houdt ook de katten uit de tuin.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Compost is meststof uit plantaardig afval. Op natuurlijke wijze breken bacteriën en andere micro-organismen groente en fruitresten af. Deze beestjes verteren het geheel tot een bruinachtige substantie, die voedzaam is voor nieuwe planten en gewassen. Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Jacobs Douwe Egberts (van Pickwick-thee) laat aan de Volkskrant weten dat 'een heel klein deel' van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, die zijn zowel van nylon als pet. Unilever (onder andere Lipton Tea) laat weten dat sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt.
Alle SENSEO® koffiepads voor zwarte koffie bevatten 100% pure koffie. Onze cappuccino-varianten bevatten naast zwarte koffie nog andere ingrediënten (bijvoorbeeld melkpoeder) maar ook geen varkensvet.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen. Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen.
Tomaten en aardappelschillen kunnen dus zeker geen kwaad voor de composthoop, ze zullen gewoon afbreken zoals al het andere organisch materiaal.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Papier van de keukenrol, een stuk krantenpapier of het papieren zakje waarin groenten en fruitresten werden verzameld verteren vrij snel, omdat deze voornamelijk uit cellulose bestaan, het hoofdbestanddeel van de meest organische stoffen.
Citrusschillen en eierschelpen
Zo wordt dikwijls afgeraden om citrusschillen op de composthoop te gooien. Dit is absoluut geen probleem. Deze schillen zijn een bron van stikstof en zullen vergaan. Ook degene waar veel bewaarstoffen op en in gespoten zijn, worden verteerd.
Wanneer is de compost klaar? Compost is klaar voor gebruik als het eruit ziet als tuinaarde en naar tuinaarde ruikt. Dit duurt circa 2 tot 9 maanden en de duur is afhankelijk van het groenafval wat je hebt gebruikt om te laten composteren.
Er zijn ook diverse organismen die logische wijs niet in een compostbak thuishoren, wij zetten er een aantal op een rij wat niet in een compostbak thuis hoort wat u misschien wel dacht; Etensresten bereid met sauzen en specierijen, Vet, Botjes en visgraten, Koffiepads, Kaaskorsten, Brood, Mosselschelpen.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Het composteren duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. Het is daarbij wel belangrijk dat de composthoop op de juiste manier is opgebouwd. Lijkt je composthoop op rulle bosgrond? Dan is het genoeg gecomposteerd en kun je het gaan gebruiken.