Strooi peper op de plekken waar de katten komen.Dat voelt in de kattenneus niet fijn. Besprenkel de tuin met azijn. Ook daar hebben katten een hekel aan.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg.
Katten houden helemaal niet van scherpe, frisse geuren. De mens houdt juist wel van deze geuren omdat wij ze fris en schoon vinden ruiken. Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg.
Voorbeelden zijn lavendel, scherpe geuren, Italiaanse kruiden, witte azijn, koffie, urine, specerijen, muntgeuren en banaan(schil). Dit zijn slechts enkele van de geuren die katten niet lekker vinden, of helemaal niet kunnen verdragen.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Kruiden. Knoflook, uien en basilicum zijn door de geur niet perse uitnodigend voor een kat om er van te snoepen. Dat is maar goed ook, want deze kruiden bevatten veel zwavelverbindingen en die kunnen dan weer bij katten de rode bloedlichaampjes aanvallen en zelfs vernietigen.
Valeriaan werkt rustgevend op zo goed als iedere kat. Het middel is geen kattenkruid, maar soms wordt het wel aan kattenkruid toegevoegd. Dit komt doordat niet iedere kat op kattenkruid reageert, maar wel op de Valeriaanplant. De meeste katten worden rustig en bijna high als ze het ruiken.
Aluminiumfolie. Veel katten spelen graag met propjes van aluminium folie maar ze kunnen er kleine stukjes van binnenkrijgen wat hun gezondheid ernstig in gevaar kan brengen.
Koffiedik strooien
Je hebt net een bloemperk bijgewerkt en dan loopt de poes van de buren er doorheen. Strooi koffiedik in de tuin om dit te voorkomen. Katten houden niet van de geur van koffie. Door een beetje koffieprut in de tuin houd je de tuin katvrij!
(Coleus canina, synoniem: Plectranthus caninus)
Geen eetbaar plantje, maar wel een beschermer tegen dierenvraat! Een sierlijk en sterk plantje, dat door onze oosterburen Verpiss-Dich wordt genoemd! De plant heeft een sterke geur die dieren zoals katten, honden, hazen, konijnen, vossen en marters verjaagt.
Zij zijn minder gevoelig voor pikant. Je kat of hond maak je dus niet blij met je restjes chili con carne. Maar aan je kippen mag je het wel geven!
De angst van die katten is eenvoudig te verklaren. In principe schikken ze niet van de komkommer, maar van het verrassingseffect van een object dat er eerst niet lag. Mensen zouden ook schrikken als ze onverwachts een object zouden zien.
Katten zijn vaak gefascineerd door uw (kamer)planten. Wanneer u dit gedrag niet waardeert, kunt u tegen het kauwen bijvoorbeeld bitterspray of cayenne peper op de bladeren strooien. Speciaal kattengras is ook een alternatief.
Komkommers kunnen vooral verontrustend zijn voor katten, omdat ze stil en onbeweeglijk zijn, maar er toch uitzien als een potentieel gevaarlijk object. Het feit dat komkommers vaak geplaatst worden terwijl de kat afgeleid is, zorgt voor het verrassingseffect dat de angstreactie veroorzaakt.
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Azijn en water
Het werkt het beste om de urine er eerst zo veel mogelijk uit te deppen met vochtige badhanddoeken. Daarna pakt u een deel azijn met twee delen water.
De meest natuurlijke manier om katten en hun uitwerpselen te weren? Kies bloemen en planten uit waar poezen hun snuit doorgaans voor ophalen. Denk dan aan citroenverbena, -geraniums, -melisse en -tijm. Maar ook aan lavendel, ooievaarsbek, wijnruit en vuurwerkplanten.
Lavendel, geranium, citroen en mottenballen kunnen ook geuren voorkomen. Als een kat zijn dagelijks portie aandacht en liefde niet krijgt, om welke reden dan ook, kan hij in huis gaan plassen. De aandacht die hij daardoor krijgt is weliswaar negatieve aandacht, maar dat is beter dan niks. Geef hem extra aandacht!