Tijdens de borstgroei (ongeveer twee tot vier jaar) kan er verschil ontstaan tussen beide borsten. Na ongeveer zes jaar sinds de start van de borstgroei is de kans klein dat de borsten nog veranderen. Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten.
Bij geen vrouw zijn de borsten precies even groot. Bij de één kun je het met het blote oog het verschil bijna niet zien, terwijl bij de ander het wel een cupmaat scheelt. Meestal verschilt het volume van het borstweefsel of heeft de borstzak een andere grootte of vorm.
Normaal gesproken zijn borsten asymmetrisch. Bij sommige vrouwen kan dit een hele cupmaat schelen. De vorm kan ook nog per borst anders zijn, omdat borsten groeien door wisselingen in vochthuishouding en bloedtoevoer.
Met behulp van een borstverkleining van de grote borst, een borstlift, een borstvergroting van de kleine borst met een implantaat of lipofilling kunnen ongelijke borsten gelijk worden gemaakt.
Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten. Ongelijke borsten worden mogelijk veroorzaakt door aangeboren factoren, bijvoorbeeld door over- of onderontwikkeld borstklierweefsel van één borst. Ongeveer twee jaar na de eerste menstruatie beginnen borsten te groeien.
Proteïnen eten is een van de beste manieren om je borsten te laten groeien. Probeer meer melk, eieren, pindakaas, magere vis, kip en noten te eten. Zorg dat je dieet goed uitgebalanceerd is, of je je borsten nu wel of niet sneller wilt laten groeien. Als je meer proteïnen eet worden je vormen ronder en zachter.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan. 3. Niet elke vrouw krijgt stijve tepels als ze seksueel opgewonden is.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Tiener bh's beginnen bij cup AA en gaan, afhankelijk van het merk, door tot cup B of cup C. Bij beginnende borsten of kleine borsten heb je misschien een cup AA nodig. Maar het kan ook zijn dat je een cup A of B nodig hebt. Bedenk dat maten heel dicht bij elkaar kunnen liggen.
De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan. Niet alle beha's worden volgens dit maatsysteem geproduceerd.
Ieder lichaam ontwikkeld en groeit namelijk in z'n eigen tempo. Maar wanneer heb je dan wel je eerste bh nodig? Als je je zonder bh niet meer prettig voelt, als ze door je shirt heen goed te zien zijn of als ze tijdens het lopen of met sporten pijn doen, is het tijd om een bh te gaan dragen.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
De gemiddelde leeftijd voor een meisje om te beginnen met het dragen van een beha is 11. Sommige meisjes hebben reeds rond 8 jaar een beha nodig, anderen hebben er geen nodig tot ze 14 zijn. Elk meisje is anders! Soms vragen meisjes die nog niet zo ontwikkeld zijn om een beha te dragen omdat een vriendin er een draagt.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.
Als je dacht dat de cupmaat het einde van het alfabet niet zou halen, think again. De Amerikaanse Norma Stitz heeft de verbazingwekkende cupmaat ZZZ en een borstomvang van 102 centimeter. En niet door middel van implantaten.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
De grootte en vorm van de tepelhof kan per mens sterk verschillen. De diameter loopt uiteen van gemiddeld 25 millimeter bij mannen tot 40 à 100 millimeter bij vrouwen. Bij de vrouwelijke tepels geeft de tepelhof grofweg de omvang van de melkklieren weer.
Borsten en tepels maken onderdeel uit van de erogene zone bij vrouwen. Wanneer je tepels gestimuleerd worden, geven je zenuwen aan je spieren in het gebied het signaal om samen te trekken, waardoor je tepels hard worden.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.