Het onderzoek wijst uit dat grootouders het heel goed doen als pleegouder. De 35 ondervraagde pleeggrootouders hebben in de meeste gevallen voor hun kleinkinderen gezorgd wegens psychische problemen en relatieproblemen van hun kinderen, soms op verzoek van die kinderen, soms op verzoek van jeugdzorg.
Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je de voogdij hebben en moet er wel een hulpvraag zijn. Naar aanleiding daarvan wordt een officiële indicatie gesteld. Je krijgt dan te maken met Bureau Jeugdzorg, die een instantie inschakelt om te bekijken of je de kleinkinderen kunt bieden wat ze nodig hebben.
Pleegouders hoeven dus niet altijd alleen man en vrouw te zijn en/of zelf ouder van kinderen te zijn. Pleegouder worden kan ook als: oma en opa (pleeggrootouders) oom en tante of ander familielid van het kind.
In het Burgerlijk Wetboek staat uitdrukkelijk geschreven dat grootouders het recht hebben om hun kleinkind te zien en dus omgangsrecht met hun kleinkinderen hebben. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.
De Staatscommissie beveelt verder aan het bestaande verbod voor grootouders om hun kleinkind te adopteren te schrappen. De Staatscommissie meent dat de reden voor dit verbod was dat de wetgever wilde voorkomen dat grootouders de kleinkinderen als het ware van hun eigen ouders zouden kunnen afpakken.
Bezoekrecht kleinkinderen afdwingen, dus het recht op persoonlijk contact 'opeisen' En als het echt niet anders zou kunnen, dan is er de wet. De wetgever heeft voorzien in het wetsartikel 375bis van het BW waardoor voorkomen wordt dat het contact tussen grootouder en kleinkind wordt verbroken.
U verzorgt en voedt het kind op als uw eigen kind. Maar de ouders of voogd hebben het gezag over het kind. U moet als pleegouder het kind minimaal 1 jaar hebben verzorgd en opgevoed. U moet toestemming hebben gekregen van de ouders om het pleegkind op te nemen in uw gezin.
In sommige situaties kun je een extra toeslag voor pleegzorg ontvangen. Bijvoorbeeld de eerste 28 dagen bij crisisopvang, als je zorgt voor een kind met een handicap of als je voor drie of meer pleegkinderen zorgt. De extra toelage is maximaal €3,89 per dag per situatie in 2022. In 2021 was dit €3,84.
Als u als grootouder een kleinkind in huis neemt, moet u dus vermoedelijk het tarief voor een meerpersoonshuishouden betalen. De woonsituatie op 1 januari is meestal bepalend voor de vaststelling van het tarief. Als uw kleinkind vanaf 1 januari bij u ingeschreven staat, betaalt u dus het hele jaar het hogere tarief.
Als pleegouder kun je ook de voogd van je pleegkind worden. Dit heet pleegoudervoogdij. Als pleegoudervoogd behoud je je pleegcontract en ben je de wettelijk vertegenwoordiger van je pleegkind. Bij pleegoudervoogdij horen verschillende rechten en plichten, afhankelijk van de situatie.
U heeft een pleegkind
Heeft u een pleegkind? Dan kunt u kinderbijslag krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: er niemand anders kinderbijslag krijgt voor het kind. u de kosten voor het kind betaalt.
Hoe lang een kind in een pleeggezin woont, is afhankelijk van wat het kind en de ouders nodig hebben. Soms is opvang voor een paar weken voldoende, maar afhankelijk van de thuissituatie kan het ook enkele jaren duren. Een aantal kinderen woont in een pleeggezin tot volwassenheid.
Tot slot moet je wel een stabiele leefsituatie hebben. Er zijn geen voorwaarden aan de samenstelling van je gezin. Je kunt gehuwd of alleenstaand zijn, wel of geen kinderen hebben. Het is belangrijk dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden.
Hoe lang duurt het voordat je pleeggezin bent? Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we u over de verschillende mogelijkheden en wat u kunt verwachten van het pleegouderschap.
Pleegoudervoogdij biedt een kind duidelijkheid over opgroeien in het pleeggezin. Bij pleegoudervoogdij heeft het kind de zekerheid dat de pleegouder beslist, zonder inmenging van anderen. Kinderen die onder voogdij staan van jeugdbescherming, kunnen te maken krijgen met wisselende voogden.
Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend. Daarna volgt een voorbereidingstraject en een zorgvuldige selectie. Alle pleegouders krijgen begeleiding van een pleegzorgbegeleider van de pleegzorgorganisatie. Soms is de pleegzorgbegeleider dezelfde persoon als de hulpverlener in je gezin.
Het beroep Begeleider Pleegzorg is uit te oefenen met een afgeronde HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Hierbij kan er nog gevraagd worden naar een aanvullende opleiding die speciaal op dit beroep gericht is. Ook relevante werkervaring wordt vaak gevraagd.
De pleegouders kunnen na 1 jaar voor het kind gezorgd te hebben aan de rechter vragen of zij het kind mogen adopteren. De rechter vraagt aan de ouders of zij nog steeds afstand willen doen of van mening zijn veranderd. De ouders kunnen hiervoor zelf naar de rechtbank komen, maar dat hoeft niet.
Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: "De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Hetzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.
U kunt een voogd aanwijzen in het gezagsregister van de rechtbank, of in uw testament. Wij adviseren u goed na te denken over de vraag wie de voogdij over uw kinderen krijgt. Dit kunnen bijvoorbeeld opa en oma zijn, een ander familielid of een gezamenlijke vriend(in) of kennis.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.