Een behandeling met fillers kan 'mislukken'. Gelukkig zien wij (vrijwel) nooit een mislukte fillerbehandeling bij ons in de kliniek. Wanneer u behandeld wordt door een door een ervaren cosmetisch arts is de kans dat een behandeling met fillers mislukt minimaal.
De meest voorkomende complicaties na een fillerbehandeling zijn: slecht resultaat, pijn of gevoeligheid, zichtbaarheid van de filler of het ontstaan van harde knobbels. Deze verschijnselen zijn niet alleen heel vervelend, maar vaak ook huidontsierend. Complicaties treden niet altijd direct na de behandeling op.
Permanente fillers
De filler verdwijnt niet en zorgt ervoor dat je gezicht niet meer gaat invallen of zakken. Helaas! Moeder natuur is sterker dan alle hulpmiddelen. Op den duur zal de zwaartekracht overwinnen en de permanente filler zal meezakken en zich verplaatsten.
Hyaluronzuur fillers zijn niet van nature gevaarlijk. Toch blijft een injectable behandeling een medische ingreep met een kans op complicaties. 'Een vrij ernstige complicatie kan ontstaan wanneer de filler in een bloedvat terecht komt,' legt Hessels uit.
Fillers kunnen op zich niet verschuiven, maar in enkele gevallen gebeurde dat toch, door massage.
' 'Kleine onderhuidse bobbeltjes kunnen twee oorzaken hebben. De eerste is geheel onschuldig: net na een hyaluronzuur -behandeling kan het soms voorkomen dat het hyaluronzuur een soort van gevangen zit tussen de onderhuidse schotjes. Je voelt de bobbels wel maar ziet ze niet. Dit kan zo'n 6-8 weken aanhouden.
Liggen en/of slapen mag direct na de behandeling. Voorkom de eerste week directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste week na een behandeling met fillers niet onder de zonnebank te gaan.
Je kunt een filler behandeling in principe dus net zo vaak herhalen als je zelf wilt. Daarbij geldt natuurlijk wel, dat het allemaal esthetisch verantwoord moet zijn. De cosmetisch arts die jou behandeld kan je na de behandeling daarover adviseren.
Ben je behandeld met fillers, dan kan er na de behandeling een zwelling optreden. Vooral bij behandelingen van de neus-lippenplooi, marionetlijnen en jukbeenderen is de kans groot dat het behandelde gebied wat gezwollen is. Ook bij het opvullen van de lippen moet je rekening houden met zwelling en blauwe plekjes.
Op nummer 1 Belotero. Deze filler heb ik in mijn lippen gehad en bleef daar zo'n 6 maanden zitten - wat voor mij lang is. Restylane is bij mij na 2 á 3 maanden bijvoorbeeld weer verdwenen. Ook heb ik Belotero in mijn kin en neus gehad, waar het zo'n 18 maanden blijft zitten.
Een filler op basis van hyaluron kan zich niet inkapselen in het weefsel en de behandeling dient na een aantal maanden te worden herhaald om het gewenste resultaat te behouden. Mocht het toch zo zijn dat één van de bovengenoemde complicaties optreedt, kan de filler gemakkelijk worden opgelost met hyaluronidase.
Overmatig trainen en sporten waarbij je veel calorieën verbrandt, kunnen de fillers na je behandeling echter sneller afbreken. Hoe hoger je metabolisme en stofwisseling is, hoe sneller de hyaluronzuur van de filler wordt afgebroken door het lichaam.
Kies voor veiligheid en laat je nooit behandelen met permanente fillers, omdat dit teveel gevaren en blijvende complicaties kunnen veroorzaken. Kies voor een filler op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigenstof die gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden weer door het lichaam zelf wordt opgelost.
Nog een belangrijk verschil tussen botox en fillers is de duur van het effect. 'Van een botoxbehandeling kun je ongeveer drie tot maximaal zes maanden plezier hebben,' vertelt Decates. 'Fillers blijven gemiddeld zes maanden zitten afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal.
De naam zegt het eigenlijk al: een filler 'vult' delen van je gezicht op en zorgen daar voor meer volume. Zo kunnen de contouren van het gezicht hersteld worden en kunnen zichtbare lijnen en rimpels aangepakt worden, maar fillers worden ook gebruikt om de huid te verstevigen op plekken waar dat nodig is.
Wat kost een mondhoek behandeling met fillers? U kunt rekenen op zo'n 400-600 euro. Dit is afhankelijk of ook de kaaklijn behandeld wordt. In combinatie met een liquid facelift wordt dit goedkoper.
Met fillers kun je de huid hydrateren, verzachten, meer volume geven of rimpels en lijntjes opvullen. Maar fillers kunnen ook de vorm van het gezicht herstellen, de kaaklijn verstrakken of juist verzachten.
Filler kan buiten de lip terecht komen
Deze kan dan alleen nog met een oplosmiddel verwijderd worden. Kortom: lip fillers nooit masseren!
Om een optimaal resultaat te krijgen is belangrijk om na de behandeling veel water te drinken. Hyaluron heeft een waterbindend vermogen. Dus heel veel Water drinken en even niet sporten. Door te sporten ga je zweten en kan dus Hyaluron minder effectief zijn.
Na de behandeling is je huid eerst gezwollen en wat verkleurd, dit kan vooral voorkomen bij een lipvergroting. Je ziet na twee weken het 'echte' resultaat. Na zes tot twaalf maanden wordt de filler afgebroken door het lichaam en dient de behandeling te worden herhaald om hetzelfde resultaat te behouden.
Het is belangrijk om het behandelde gebied minimaal drie uur met rust te laten, zodat de prikgaatjes zich kunnen sluiten. Na die tijd kun je weer een douche nemen, dagcrème aanbrengen of lichtjes camoufleren.
Doet een behandeling met een filler pijn? Door bijna alle fillers is een verdoving gemengd. Hierdoor is kort het eerste prikje voelbaar maar daarna verdooft het behandelde gebied. Hierdoor wordt een behandeling met een filler meestal als niet echt pijnlijk ervaren.
Als we gaan kijken naar hoe lang je resultaat hebt van een filler behandeling en er dus tevreden mee bent dan is dat korter. Fabrikanten en sommige klinieken geven aan dat de filler tot wel meer dan 12 maanden in de huid aanwezig blijft.