Bij iedere bakker kun je tegenwoordig speltbrood en ook zoete lekkernijen kopen die gemaakt zijn van speltmeel.
Albert Heijn - AH Stevig Speltbrood is gemaakt van 100% speltmeel en zit boordevol vitaminen en mineralen.
Exclusief verkrijgbaar in filialen met een uitgebreid assortiment!
Spelt heeft een hoge voedingswaarde. Mensen met een graan intolerantie reageren vaak goed op dit brood. Speltbrood kost €3,50 per stuk.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Dat komt mede omdat tarwe meer opbrengst levert per hectare dan andere granen. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid spelt een groter teeltoppervlakte nodig hebt. Daarbij komt dat de speltkorrel anders is dan de tarwekorrel. De speltkorrel moet eerst nog gepeld worden.
Eet je dus 8 sneetjes speltbrood of meer op een dag en daarnaast nog pasta, rijst of aardappels en wat snoep en snacks, dan zal het afvallen niet zo snel gaan. Het voordeel van spelt is wel dat het meer eiwitten en vetten bevat, hierdoor verzadigt het veel beter en heb je aan minder sneetjes genoeg.
Speltbrood is een gezondheidshype en supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo en de Plus gaan daar bewust op in. Het is bewezen dat speltbrood veel minder snelle koolhydraten bevat dan normaal wit of bruin tarwebrood.
Is speltbrood koolhydraatarm? Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar.
Spelt is licht verteerbaar en het zit boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
We bereiden het brood lokaal met pure, natuurlijke ingrediënten, desem én heel wat passie. We geven het alle tijd en rust om te rijzen, ongestoord. Alleen zo krijgt het brood de rijke en complexe smaak waar we zo van houden.
Speltbrood kan net zoals tarwebrood gemaakt worden van volkoren speltmeel of bloem. Volkoren speltmeel is de onbewerkte vorm, bloem de sterk bewerkte. Enkel volkoren speltmeel is rijk aan vezels, B-vitamines en mineralen. Speltbloem is net zoals tarwebloem sterk geraffineerd en heel arm aan gezonde voedingsstoffen.
Agrifirm Plant betaalt leveranciers in de biologische graanpool 941,50 euro per ton voor EKO & Demeter spelt. De basisprijs van EKO baktarwe bedraagt 327,20 euro per ton.
Speltbrood wordt gebakken van het graan spelt oftewel oerspelt (Triticum spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum spelta en Triticum aestivum.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Je koopt een half koolhydraatarm brood bij Aldi voor 1,49 euro. Je hebt dan ongeveer 11 plakken brood. Op de website van Ziektevrijleven zie je een overzicht staan van koolhydraatarm brood van Aldi en andere winkels. Zo weet je meteen bij welke winkels je terecht kunt en wat de prijzen zijn.
Koolhydraatarm brood van Meesterbakker Roodenrijs bevat slechts 2,5 gram* koolhydraten per boterham en behoort daarmee tot één van de broden met het laagste koolhydraat percentage van het land. Ons koolhydraatarm brood bevat veel zaden. Hierdoor is het arm aan koolhydraten en rijk aan vezels en eiwitten.
Spelt is,door zijn grote wateroplosbaarheid, vele malen makkelijker te verteren dan tarwe. Maag en darmen blijven hierdoor gespaard. De hele speltkorrel is rijk aan vezels welke de stoelgang bevordert.
Cholesterolwaarden verbeteren. Het eten van voedingsmiddelen die oplosbare vezels bevatten, zoals spelt, vermindert de hoeveelheid cholesterol die het lichaam in de bloedbaan absorbeert. Oplosbare voedingsvezels verlagen zowel lipoproteïne met een totale als een lage dichtheid, of de 'slechte' cholesterol.
Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood. Dit brood wordt gebakken van volkoren meel. Volkorenmeel bevat vaak hele graankorrels. Dit brood is heel gezond door vitamines; b1 en b6, mineralen; jodium en ijzer en voedingsvezels.
Zo is PUUR: Een PUUR speltbrood Een speltbrood wat uitsluitend zuiver speltgraan bevat, een traditioneel oergraan. Het bevat o.a. speltbloem, speltvlokken, gebroken spelt, speltmout en een gedroogd desem op basis van volkorenspelt.
Een speltbrood mag pas zo genoemd worden als het meel bestanddeel voor minimaal 98% van spelt komt. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.