Is de emelt bestrijden noodzakelijk? Je hebt dus emelten in het gazon. Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren.
Ze kunnen makkelijk tot 5 cm lang worden en ze leven in de grond tussen de wortels van het gras. Emelten hebben geen bruine kop en ze hebben ook geen pootjes (dit is meteen het verschil met de engerling).
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
Na twee tot drie weken komen de emelten uit hun ei gekropen en voeden zich met graswortels. Na het verpoppen van de emelt naar de langpootmug leven ze ongeveer 1 maand. Ze zullen veelal op of boven het gras leven.
Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Langpootmuggen bijten niet.
De emelten van sommige soorten kunnen gazonongedierte zijn en je gras behoorlijk schade toebrengen.
Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel.
Het regelmatig maaien van het gras is hierbij erg belangrijk. Bovendien houden langpootmuggen minder van kort gras, waardoor dit een extra manier is om emelten te voorkomen. Naast het maaien van het gras is ook het verticuteren, besproeien, bemesten en bekalken van het gazon allemaal nodig om het gras gezond te houden.
Voor de bestrijding van emelten is het inzetten van de natuurlijke vijand van deze larven de enige optie. Chemische bestrijding is inmiddels niet meer toegestaan. Nematoden oftewel aaltjes zijn deze natuurlijke vijand en uitgezet in het gazon gaan zij op zoek naar de emelt. De nematoden zijn besmet met een bacterie.
Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten.
Wil je dus voorkomen dat engerlingen in je gazon komen, plaats dan preventief sterk geurende planten en kruiden in je tuin, zoals bijvoorbeeld citroenkruid en knoflook. Engerlingen zijn niet dol op die geur, en zullen zich verplaatsen.
Het aantal jaren dat de larve onder de grond blijft, is afhankelijk van soort en klimaat. De junikever heeft een éénjarige cyclus, de rozenkever een tweejarige. De larven van de meikever blijven tot drie jaar onder de grond. Een vierjarige cyclus is eerder uitzonderlijk.
Volwassen langpootmuggen zorgen niet voor schade, zij drinken alleen nectar. Er kan ook secundaire schade ontstaan door de aanwezigheid van emelten. Dieren zoals kauwen, kraaien, merels, spreeuwen en mollen jagen op emelten.
Mollen zijn dol op emelten, maar jammer genoeg vernielen ze ook het gazon. Vogels eten ze ook graag, maar ook dat gaat dit weer ten koste van het gras.
Spreeuwen lusten graag emelten
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Die leggen hun eitjes in de grond onder je gazon. Wanneer de larven uitkomen kunnen die je gazon ernstige schade toebrengen. Recent kwam men tot de vaststelling dat spreeuwen verzot zijn op emelten.
De beste periode om dit wel te doen is vanaf midden juni tot augustus. Het is ook mogelijk om buiten deze maanden aaltjes toe te passen, echter is een dubbele dosering dan raadzaam. De aaltjes kunnen in het geval van een warm voorjaar ook eerder uitgezet worden, namelijk vanaf minimaal 12 graden.
Binnen 2 tot 4 dagen hebben de aaltjes de eerste Engerlingen gedood en gaan de parasieten opzoek naar nieuwe slachtoffers. Het duurt zo'n 4 tot 6 weken voordat 95% van de Engerlingen in het gazon gedood is.
In de loop van de zomer ontwikkelen ze zich tot het tweede larvestadium en overwinteren in dit stadium. Het volgend jaar groeien deze uit tot het derde larvestadium. De larven in dit stadium zullen overwinteren op ongeveer 40 cm diepte. In het jaar daarop verpoppen de overwinterde larven uit het derde stadium in mei.
Emelten leven in de bovenste laag aarde en voeden zich met de wortels van gras. Als er grote aantallen emelten zich voeden, laten ze in het voorjaar dunne, bruine en kale plekken achter in het gazon. Volwassen langpootmuggen die voorkomen uit emelten leggen van half juli tot eind september eieren in de grond.
Dassen zijn beschermde dieren. Verjagen, verstoren, doden of iets dergelijks is verboden. Voorkomen dat ze in je tuin komen is het enigste wat je kunt proberen. Dassen zijn echter sterke dieren en kunnen uitstekend graven.
Engerlingen in het gras brengen schade met zich mee. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Echter zal de grootste schade aan het grasveld ontstaan door de vogels die de engerling als lekkernij zien.
Langpootmuggen worden wel vliegende hooiwagens genoemd. Dezelfde spraakverwarring bestaat ook in het Engels, waar daddy-long-legs gebruikt wordt voor zowel de langpootmug als de hooiwagen. In de Nederlandse taal hebben langpootmuggen verschillende namen, afhankelijk van het gesproken dialect.
Ondanks dat een volwassen langpootmug maar een paar dagen leeft, kan het vrouwtje tot wel 1500 eitjes leggen. Dit gebeurt doorgaans in aantallen van 300 tot 400 eitjes per keer. Langpootmuggen leggen hun eitjes vaak op een vochtige plek in de schaduw met voldoende begroeiing.
Ze prikken niet, ze zuigen niet, ze eten niet; langpootmuggen hebben binnenshuis niets te zoeken. Op het gras moeten ze wezen. Daar zetten ze hun eitjes af. Hun larven leven in de grasmat en eten gras.