Duiven zijn meesters in het horen van lage tonen. Duiven horen al geluid vanaf 0,5 hertz. Mede daardoor hebben duiven een uitstekende navigatie. Ook horen ze op grote afstand stormen en aardbevingen.
De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Oorsuizen (tinnitus) is ook een voorbeeld waarvan de oorzaak waarschijnlijk in de hersenen ligt. Er is weinig onderzoek naar dit soort gehooraandoeningen met betrekking tot de hond, maar het is goed om open te staan en zeker niet uit te sluiten dat honden deze problemen ook kunnen hebben.
Katten horen beter dan mensen en ook beter dan honden. Ze kunnen veel geluiden onderscheiden en zeer hoge tonen horen (boven 45.000 Hertz). Ter vergelijking, een mens hoort niets boven de 20.000 Hertz). Vanaf de leeftijd van 3 jaar neemt het waarnemen van hoge tonen echter al af.
Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.
Nieuw onderzoek toont aan dat honden totaal verschillende componenten van menselijke spraak kunnen verwerken. Zo horen ze niet alleen wie er tot ze spreekt en hoe er tot ze gesproken wordt, maar luisteren ze ook naar wat we zeggen.
Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 60 db zal de meeste kans hebben om gehoorschade te veroorzaken. Toegevoegd na 2 minuten: Het oor van een hond is ook veel beter ontwikkeld dan dat van de mens.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.
Het zijn aanhankelijke knuffelbeesten
Katten kunnen -afhankelijk van de opvoeding en het karakter- ontzettend aanhankelijk zijn. Kopjes geven, op je schoot liggen, je aandacht vragen met z'n gemauw en dat heerlijke gespin als ze lekker bij je liggen. Het ultieme knuffelbeest omdat hij je ook nog eens terug knuffelt!
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Het menselijk gehoor is beperkt tot een golflengte van 20 - 20.000 hertz. Een hond daarentegen, kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz. 7. Uit onderzoek is gebleken dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
De rosse vleermuis zou je bijvoorbeeld kunnen horen, die maakt een vrij laag geluid. Mensen en honden reageren daar niet heftig op. je kunt het vergelijken met vogelgeluiden, we horen ze wel, maar ze worden al snel onderdeel van het achtergrondgeluid.
Duiven kunnen niet alleen tellen, maar zij kunnen ook abstracte wiskundige regels begrijpen. Dit blijkt uit een onderzoek van Damian Scarf van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. Opvallend, want in het dierenrijk zijn alleen primaten in staat om abstracte wiskunde regels te leren.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Heeft jouw hond zijn oren naar achteren? Dan kunnen dit veel verschillende dingen betekenen. Het kan dan zijn dat je hond angstig is, maar het kan ook betekenen dat hij je wilt begroeten als je bijvoorbeeld thuiskomt van je werk.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.