Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel. Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter!
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, pijnlijke plek. De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren.
Hierdoor kan een litteken er rood of paars van kleur uitzien. Dit is tijdelijk. Na een aantal maanden wordt het litteken zachter, soepeler en dunner. De rode kleur verdwijnt langzaam en de huidpigmenten, die bij veel brandwonden verloren zijn gegaan, komen geleidelijk terug.
De wond is pijnlijk en opgezwollen.Je ziet pus of vocht in de wond.De omringende huid voelt warm aan.In en rond de wond zie je een rode kleur.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Smeer niets op de brandwond
Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien. En dus minder goed behandelen.
Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt. Net als bij andere verwondingen is het bij brandwonden belangrijk dat u ingeënt bent tegen tetanus. Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint.
Derdegraads brandwonden
Bij ernstige diepe en uitgebreide verbrandingen kan de verbrande huid iemand erg ziek maken.
U heeft een rode, vochtige brandwond of blaar op uw handen, voeten, benen, armen, gezicht, gewrichten of geslachtsdeel. De brandwond is groter dan de helft van uw hand. De brandwond wordt na een paar dagen weer pijnlijker en/of roder.
Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast. De hitte heeft langer kunnen doordringen in het huidweefsel en er is dan ook duidelijk sprake van een wond. De wond is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Ook hier kan blaarvorming optreden.
Kleed uzelf niet te warm en gebruik bij voorkeur luchtige, ruime kleding.Gebruik niet te warm badwater en dek uzelf 's nachts in bed niet te warm toe. Het is verstandig de temperatuur in huis niet te hoog te laten worden. Probeer de eventueel voorgeschreven drukkleding de gehele dag te dragen.
De ernst van een brandwond is afhankelijk van: de grootte, de diepte, de plaats van de wond, de leeftijd van het slachtoffer en eventueel bijkomende letsels of aandoeningen. Ons lichaam kan onze opperhuid zelf herstellen.
ALHYDRAN verlicht klachten door brandwonden:
Verkoelt de huid en verlicht jeuk. Maakt de huid soepel, vermindert het trekkende gevoel. Vermindert roodheid. Helpt de huid herstellen en littekenvorming voorkomen.
Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen. De arts of verpleegkundige van de spoedeisende hulp legt u uit hoe dit moet.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
U mag onder de douche zeep en shampoo gebruiken. Na het voorzichtig afdrogen, met een schone handdoek, brengt u de nieuwe zalf en verband aan. De genezende huid moet meerdere malen per dag met ongeparfumeerde bodylotion of vitamine E-olie ingesmeerd worden.
Als je de brandwond koelt met water verlicht je de pijn en verminder je zwelling van de huid en de vorming van blaren. Droog de aangetaste huid voorzichtig en zorgvuldig. Dit kun je het beste doen door zachtjes te deppen.
Bij eerstegraads brandwonden is de kans op infectie dus klein en deze brandwonden afdekken zou het helingsproces alleen maar vertragen. U zou om de pijn te verlichten de wond licht kunnen insmeren met een brandwondengel en deze vervolgens af kunnen dekken met een steriel gaasje.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Begin opnieuw met afkoelen. Blaren prik je best niet open om infecties te voorkomen, behalve als ze door wrijving kunnen opengaan. Doe dit met een steriele naald en dep het wondvocht met een steriel kompres. Dek vervolgens af met een kompres doordrenkt met ontsmettingsmiddel.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
De wond is dan wat meer genezen en de huid is dicht (er is geen open wond meer). Na ongeveer 6 weken met een diepe tweedegraads brandwond (vraag je arts of je deze crème mag gebruiken).Na 2 weken bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond (als de huid gesloten is).