Alle honden zijn onderling kruisbaar en alle honden brengen bij een kruising vruchtbare jongen ter wereld. Alle honden behoren tot dezelfde soort. Maar omdat er extreem grote uiterlijke verschillen zijn tussen alle honden maken we binnen deze uiterlijke diversiteit onderscheidt in rassen.
De onderzoekers ontdekten dat niet alleen mensen, maar ook honden meestal wel begrijpen wat een blaf betekent. Dus ja: honden kunnen elkaar wel verstaan – maar niet altijd. Deze vraag is beantwoord door Bart Houx van de Factulteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Het zal zeker een aantal weken duren voordat een volwassen hond zich bij jou thuis voelt en je de ware hond leert kennen. Al denk je van niet. Laat je niet verrassen door je lieve kalme hond. Hij heeft even de tijd nodig om het reilen en zeilen van zijn nieuwe omgeving te leren kennen.
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden. Ze wordt 2 tot 3x per jaar loops. Sommige rassen zoals de Basenji, Tibetaanse Mastiff en alle wolfskruisingen worden maar 1x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt tussen 6 en 14 maanden leeftijd plaats.
Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
Verreweg de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit niet uit agressie of dominantie. Het gedrag kan heel agressief en/of dominant overkomen, maar er is iets anders aan de hand. Het uitvallen is een uiting van puur onopgevoed gedrag.
Wanneer je hond gromt naar andere honden, geeft hij hiermee een waarschuwing aan de andere hond. Het is een manier om de andere hond te laten weten dat hij niet dichterbij moet komen, of moet stoppen met het gedrag dat hij uitoefent. Je hond kan naar andere honden grommen: Grommen naar elke hond die hij tegenkomt.
Hond spelen nek bijten
Bijten de honden in elkaars nek, dan is dit mogelijk onderdeel van de speelstijl. Doet één van de honden dit bij een andere hond en zie je dat de andere hond dit niet waardeert of zelfs piept, dan is het tijd om in te grijpen en de hond te remmen die de andere hond in de nek bijt.
Wellicht ben je het al eens op social media tegengekomen: de 3-3-3-regel. De regel geeft aan dat een geadopteerde hond 3 dagen nodig heeft om te kunnen ontspannen, 3 weken om te wennen aan de nieuwe routines en 3 maanden om zich thuis te kunnen voelen.
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.
Betreed het huis met de nieuwe hond aan de lijn en laat hem rustig het huis verkennen. Leg hem na afloop op zijn vaste plek. Hanteer de eerste dagen een vaste routine; dit helpt de honden aan elkaar te wennen. Hou de honden in eerste instantie aan de lijn tijdens de wandelingen.
Wat blijkt nu? Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen.
Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige. Het zijn allemaal typische signalen van een hond die angstig is, tekenen die een mens verkeerd interpreteert, legt Horowitz uit aan Business Insider.
Laat de kennismaking voorafgaan door een aangelijnde wandeling. Tijdens de voor beide honden aangelijnde wandeling kan je al observeren hoe de eerste reactie op elkaar is. Honden zijn keien in het lezen van lichaamstaal. Zij hebben echt maar korte tijd nodig om in te schatten hoe de ingesteldheid van de andere hond is.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond. Een dominante hond is over het algemeen niet agressief en vecht niet. Dit heeft hij niet nodig, door zijn lichaamstaal kan hij een andere hond precies duidelijk maken wat hij vindt.
Dominant gedrag van je pup is eigenlijk hetzelfde als een peuter die zijn grenzen verkent. Dan zien we zowel bij een dominante pup naar andere honden als naar zijn baasje. Extra belangrijk dus om bij een puppy duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn.
Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
De dominantie uit zich in gedrag waaruit zou blijken dat je hond zich hoger in rang voelt dan de rest, dus bijvoorbeeld dat hij als eerste door de deur wil, dat hij over een speeltje heen gaat staan of gromt als je bij hem in de buurt komt als hij op de bank ligt.
Hoe herken ik dat mijn hond drachtig is? Of de dekking gelukt is en het teefje ook echt drachtig is, zal helaas op zijn vroegst pas na drie weken duidelijk worden. Op dat moment kan de dierenarts een bloedonderzoek uitvoeren.Als het hormoon relaxine in het bloed wordt aangetroffen, is je hond drachtig.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
Er zijn al langer vermoedens en aanwijzingen dat honden, net als sommige andere dieren, rouwen bij het overlijden van een soortgenoot, maar daar is nog nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Nu blijkt dus uit onderzoek dat honden inderdaad kunnen rouwen om het verlies van een soortgenoot.