Met een lauwwarme vochtige doek kan je daar het meeste vuil wel vanaf krijgen. Gelukkig zijn de meeste andere schoenen wel in de wasmachine te reinigen. Vooral schoenen van kunststof, katoen of canvas zijn zeer geschikt voor het wassen in een wasmachine.
Ben je eigenwijs en wil je ze toch in de wasmachine doen? Haal dan sowieso de binnenzolen en de veters uit je schoenen en was deze apart in een sopje. Ook is het dan beter om de schoenen in een kussensloop te doen als bescherming voor de schoen, maar ook voor de wasmachine.
Waarom de droger geen goed idee is
De warmte van de droger kan daarnaast de lijm laten smelten waarmee je sportschoenen in elkaar zitten. Hierdoor kunnen de schoenen vervormen of uit elkaar vallen. Een goed paar sportschoenen is niet bepaald goedkoop, dus je droogt ze liever op een andere manier.
Stel de wasmachine in op een koud programma om te voorkomen dat de schoenen verkleuren, krimpen of kromtrekken. Was de schoenen met Robijn Wasmiddel & Vlekkenverwijderaar, maar laat de wasverzachter achterwege.
Meng een paar eetlepels azijn en enkele druppels afwasmiddel met een kopje water. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat je de azijngeur niet meer ruikt. Week twee schone doeken in het azijnmengsel en stop ze in de schoenen. Laat de schoenen een nachtje staan et volià: je stinkende schoenen zijn weer als nieuw!
Mix een beetje afwasmiddel met wat water en poets de schoen vervolgens in kleine cirkelbewegingen. Het schuim kun je het beste verwijderen met een handdoek. Vervolgens herhaal je dit met tandpasta. Ook hierna verwijder je het overtollige schuim met een handdoek.
Het juiste wasmiddel en beste wasprogramma voor schoenen
Gebruik geen schoonmaakazijn, dit kan namelijk het rubber aantasten van de schoenen. Stel daarna je wasmachine in op het fijnwasprogramma op 40 graden of lager en zorg dat het centrifugeren op een laag toerental staat.
Letterlijk dan: de beste manier is nog altijd om ze met de hand te wassen. Vul een emmer of wasbak met warm water en voeg er enkele druppels shampoo aan toe. Dompel je schoenen niet meteen volledig onder, maar gebruik een doek, sponsje of je tandenborstel om hardnekkig vuil weg te werken.
Schoenveters kunnen in de wasmachine worden gewassen, met afwasmiddel of met een oplossing van water en wasmiddel.
Met afwasmiddel: gebruik een krachtig afwasmiddel zoals Dreft. Wrijf dit in de schoen met wat water en een vochtige schuurspons. Laat dit daarna intrekken en reinig de rand erna met een vochtige doek.
Maak je schoenen goed vochtig met een vochtige doek. De schoenen hoeven niet helemaal doorweekt te zijn. Wrijf met je vinger een beetje witte tandpasta (geen geltandpasta) op alle vlekken. Gebruik een oude tandenborstel om de tandpasta in de vlekken te borstelen.
Je leren witte sneakers weer wit krijgen doe je eenvoudig met een middeltje dat we vrijwel allemaal standaard thuis in de kast hebben staan: vaseline. Voor het beste resultaat wrijf je de vaseline met een zachte doek voorzichtig in je schoenen. Dit doe je door tijdens het inwrijven draaiende bewegingen te maken.
Doe wat baking soda in een kommetje en voeg er een beetje water aan toe tot je een papje krijgt. Gebruik een oude tandenborstel om het papje over de zijkant van de zolen te verdelen en schrob goed. Veeg de restjes van de pasta eraf met een propere vochtige doek en laat de schoenen goed drogen. Weer als nieuw!
Azijn. Met azijn kun je van alles schoonmaken, zo ook je (niet meer zo) witte schoenen. Dip een zachte doek in het middeltje en wrijf er voorzichtig mee over de vlekken. Ze zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Yeezy niet in de wasmachine, laten reinigen
1 ding moet je echt niet doen met een Adidas Yeezy, doe ze niet in de wasmachine.
Laten we beginnen met waarom schoenen gaan stinken. Een schoen zit vol huidschilfers, vuil, schimmels en dode bacteriën. En die laatste 2 zijn de grote veroorzakers van stank. Door het lopen worden onze voeten warm en dat is een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en bacteriën om zich te ontwikkelen.
De diepvries is één van de ultieme redmiddelen wanneer jij last hebt van stank producerende schoenen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes zijn namelijk absoluut geen fan van lage temperaturen. Stop jouw schoenen in een afgesloten plastic zak en plaats ze minimaal 24 uur lang in de vriezer.
Kort programma / Quick / Speed / Express
Ook spoelt het (nog) slechter wasmiddel uit het wasgoed en centrifugeert het minder goed. Aan verbruik bespaar je er weinig mee, vergeleken met een volledig katoenprogramma.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Je kunt je schoenen het beste binnen laten drogen in een droge, goed geventileerde ruimte. Wil je het droogproces versnellen, zet je schoenen dan in de buurt van je koelkast (naast het rooster waar de warme lucht uitkomt) of bij een ventilator.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.