Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen.
In de bocht van de Amstel, bij de nieuwe woonwijk Amstelkwartier, kun je zo het water in via een trap. Het eerste stukje is ondiep en ook geschikt voor kinderen. Pas wel op voor de gladde stenen in het water. Op het naastgelegen grasveld zit je heerlijk en de plek is goed te bereiken met fiets en openbaar vervoer.
Zwem niet in sloten of grachten na een harde regenbui. Enkele keren per jaar na hevige regenbuien, kan het gebeuren dat de nog gemengde regen- en afvalwaterrioleringsbuizen in de oudere wijken in de stad, de grote hoeveelheid regen- en afvalwater tegelijk niet kunnen verwerken.
Op verschillende plekken kun je zwemmen in het Amsterdamse Bos. Voor de allerkleinsten zijn er in het Amsterdamse Bos twee kinderbaden. Er is ook een officiële zwemlocatie in het Bos: de Grote Vijver heeft een apart zwemgedeelte.
buiten zwemmen in amsterdam van steiger tot strand
Amsterdamse Bos: Dit gigantische bos heeft meerdere wateren waar je wat verkoeling kunt zoeken. De bekendste is de kanovijver, waar je – jawel – ook kano's kunt huren, of waterfietsen. Ook wel eens leuk om voor de afwisseling te doen!
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Amsterdam kent op dit moment zes officiële zwemlocaties: strand IJburg, strand Diemerpark, (de meeste) zwemlocaties bij Het Twiske, Nieuwe Meer en het Amsterdamse Bos. Dat betekent dat deze locaties tussen 1 mei en 1 oktober worden gecontroleerd op waterkwaliteit en veiligheid van het water.
Op bijna alle officiële zwemlocaties in en om Amsterdam kun je veilig zwemmen. Alleen voor de Ouderkerkerplas geldt een negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is. Daardoor is er een grote kans op maag- en darmklachten, meldt Zwemwater.nl.
Er zijn verschillende parkeerhavens in het Amsterdamse Bos. Parkeren is gratis, behalve van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 19:00 uur op de parkeerweide bij de hoofdentree van het Bos (hoek Amstelveenseweg - Van Nijenrodeweg).
Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
De kwaliteit van zwemwater is over het algemeen goed. De provincie wijst de officiële zwemplekken in Nederland aan. Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert de provincie elke 14 dagen het water op deze zwemplekken.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.
Hoe herken ik blauwalg? Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water. Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn.
ZWEM NIET IN DE RINGVAART!
Alleen op de officiële zwemwaterlocaties wordt de hygiëne en veiligheid gecontroleerd tijdens het zwemseizoen.
Gisteren (woensdag 27 juli 2022) is door controleurs blauwalg geconstateerd in de Grote Vijver (ook wel kanovijver), een officiële zwemlocatie. Ook aan de westzijde van de Nieuwe Meer (Oeverlanden) is blauwalg aangetroffen, zo meldt zwemwater.nl. Op deze website worden alle officiële zwemlocaties weergegeven.
Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop.
Zwemmen en duiken is er sowieso verboden. Uit metingen die de Vlaamse Milieumaatschappij heeft uitgevoerd op 15 juli 2022 blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn in het volledige Houtdok en in de Ringvaart.
De Ouderkerkplas is een geschikt zwemgebied. omdat het water op diepste punt 40meter diep is en brak komen blauwalgen in het open deel minder vaak voor.
Zwemmen bij Strand Zuidoever, Gaasperplas
Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de waterkwaliteitsklasse “slecht” en heeft daardoor een permanent negatief zwemadvies.
De Ouderkerkerplas gaat open voor het publiek in de zomer van 1990. Het beheer van de plas valt onder het Groengebied Amstelland. De grootste diepte is momenteel 43 m, de oppervlakte 0,73 km2 en het volume 12 miljoen m3.
Wilt u het water in? Zoek dan een plek waar u veilig kunt zwemmen. Op deze plek aan de Amstel zit blauwalg. We raden af om hier te zwemmen.
6. Is het water geschikt om te zwemmen? Het water van het Amsterdamse Bos is van uitstekende kwaliteit. In de Grote Vijver is een apart zwemgedeelte afgezet.
De hitte geeft bacteriën, larfjes en andere ziekteverwekkers echter vrij spel in het oppervlaktewater. Zo ontstaat in plassen en sloten blauwalg, krijgen zwemmers last van zwemmersjeuk, heerst er botulisme en is er kans op de ziekte van Weil. Hieronder volgt een overzicht van zomerse problemen met water.