Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie. De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Je kunt het syndroom van Asherman hebben zonder dat je echt klachten ervaart. Sommige vrouwen hebben last van pijnklachten in de onderbuik, maar het kan ook ongemerkt blijven. Afgezien van lichamelijke klachten kan het wel opgevallen zijn dat je menstruatie onregelmatig is of uitblijft.
"Als de eileiders eenmaal verwijderd zijn, dan ben je onvruchtbaar. Wil je na deze operatie toch zwanger worden, moet je overgaan tot IVF."
Niet doorgankelijke eileiders geven op zichzelf vaak geen pijnklachten. Verklevingen of veel vocht in een eileider (hydrosalpinx) kunnen soms wel buikpijnklachten geven.
Geen baarmoeder meer
Is je baarmoeder verwijderd en ben je nog niet in de overgang? Dan kun je niet meer zwanger worden. Het verwijderen van de baarmoeder heeft geen gevolgen voor je eicelvoorraad en je hormonen. Als je eierstokken nog werken, ben je nog wel vruchtbaar.
Als je zwanger wordt na het Asherman syndroom, brengt je zwangerschap doorgaans geen extra complicaties met zich mee. Wel kunnen er verklevingen rondom de placenta ontstaan. Vanwege de medische achtergrond, moet je wel in het ziekenhuis bevallen.
De meeste vrouwen kunnen met endometriose gewoon zwanger worden. Ongeveer 65 van de 100 vrouwen worden gewoon zwanger. Endometriose kan de kans wel kleiner maken dat je zwanger wordt. Bijvoorbeeld bij ernstige endometriose of als de endometriose in de buurt van je eierstokken of eileiders zit.
De ingreep wordt algemeen beschouwd als veilig en complicaties als perforatie van de uterus, infectie of bloeding zijn zeldzaam. Enkele gynaecologen van het AMC ontdekten evenwel dat de ingreep nadelig is voor een volgende zwangerschap.
Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Je krijgt dus niets terugbetaald van je ziekenfonds. Reken op een bedrag tussen de €500 en €950, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Meer over: Abortus.
De enige manier waarop verklevingen kunnen worden behandeld, is een (kijk)operatie. De chirurg verwijdert dan de bindweefselstrengen in de buikholte of maakt ze los. Dit wordt adhesiolyse genoemd. Een groot nadeel van deze behandeling is dat er de (kijk)operatie weer nieuwe verklevingen ontstaan.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Cine-MRI is een nieuwe dynamische MRI scan waarmee verklevingen kunnen worden opgespoord. Met deze scan kan in de toekomst worden onderzocht of pijnklachten daadwerkelijk door verklevingen worden veroorzaakt.
Oorzaken van een verminderde kans op zwangerschap
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij endometriose en vruchtbaarheidsproblemen. De aanwezigheid van verklevingen kan zeker een oorzaak zijn van een verminderde vruchtbaarheid, maar er zijn ook nog andere factoren die misschien een rol spelen.
Wist u dat endometriose en vruchtbaarheid met elkaar in verband kunnen staan? Het is een van de redenen waarom een vrouw niet zwanger kan worden. De hevige menstruatiepijn waar veel vrouwen mee te maken hebben, is een stille ziekte die in 30-50% van de gevallen kan leiden tot onvruchtbaarheid.
Endometriose is een factor die de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Het betekent niet dat alle vrouwen met endometriose onvruchtbaar zijn. Sommige vrouwen worden gemakkelijk zwanger. Geschat wordt dat 60-70% van de vrouwen met endometriose vruchtbaar zijn, spontaan zwanger kunnen worden en kinderen kunnen krijgen.
Wat is Asherman Syndroom? Het Asherman syndroom is een aandoening waarbij de baarmoederholte een of meer verklevingen heeft. Dat komt door littekenweefsel in de baarmoeder, waarbij de wanden van de baarmoeder aan elkaar vastgeplakt zitten. Hierdoor bouwt het baarmoederslijmvlies zich vaak niet op of minder goed op.
Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep. Met een soort lepeltje schraapt de arts slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit uw baarmoeder. Bijvoorbeeld voor onderzoek, bij abnormaal bloedverlies of na een miskraam.
Niet alle vrouwen zijn na een behandeling van kanker verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Soms zijn er nog genoeg eicellen aanwezig en herstelt de functie van de eierstokken zich. In dat geval kan een vrouw, ook als ze kanker gehad heeft, via de natuurlijke weg zwanger worden.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
Door de behandeling van baarmoederhalskanker kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Heb je een kinderwens, dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met de arts te bespreken.