Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv. kip en zalm.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften. Vervang crème fraîche in soepen en sauzen door slagroom of roomkaas.
Veel mensen denken dat zure room en crème fraîche hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Zure room
In zure room zit ongeveer 50% minder vet dan crème fraîche. Daarnaast schijnt er praktisch hetzelfde te smaken. Zure room is alleen wel minder geschikt om te gebruiken bij warme gerechten aangezien zure room kan gaan schiften en crème fraîche doet dit niet bij de wat hogere temperaturen.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv. kip en zalm.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Crème fraîche
Het is vaak stevig en dik, maar na even doorroeren wordt het al vloeibaarder. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken. Voor koude bereidingen kun je crème fraîche vervangen door zure room.
Gewone Griekse yoghurt is veruit de meest veelzijdige vervanging voor zure room. Het zorgt voor een consistentie, scherpte en vochtigheid die vrij dicht bij zure room ligt. Je kunt zelfs een gewone, vetarme of vetvrije versie vinden, net als zure room.
Er zit 2,4 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) zure room, waarvan 1,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Hoe voorkom je dat room schift? Je kunt het schiften van de room tegengaan door hem pas op het laatst toe te voegen en de saus niet meer te verhitten. Hoe vetter de room, hoe minder makkelijk hij schift. In foodies gebruiken we altijd room in de receptuur, maar je kunt in plaats hiervan ook kookroom gebruiken.
Door de warmte scheiden de vloeibare en vaste bestanddelen van zure room zich, iets wat niet lekker smaakt en er ook nog eens niet erg lekker uit ziet. Hoe vetter, des te gladder een saus en voller van smaak zal zijn. Maak je een koude saus? Gebruik dan zure room en geen crème fraîche, dat is ook nog eens goedkoper!
Verse room is de beste vervanging voor kookroom. Karamelroom, (koffie) melk, yoghurt en roomkaas zijn ook goede vervangers voor kookroom.
Meerdere wetenschappelijk onderzoeken vanaf 2010 tonen aan dat verzadigde vetten uit melkproducten gezond zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je dik zou worden van volle melkproducten zoals roomboter, volle kwark of volle melk.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Zure room bestellen | Albert Heijn.
1. Hoe lang blijft de room goed? Slagroom, zure room en andere roomproducten blijven na het openen gemiddeld nog zo'n drie dagen goed in de koelkast.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Zure room. Door een kleine hoeveelheid dikke zure room mee te kloppen zal de slagroom een licht-frisse smaak krijgen en blijft het langer stijf. De juiste hoeveelheid is 1/4 deel zure room en 3/4 deel slagroom.
Crème fraîche bevat niet veel vitamines en mineralen. Wel krijg je door het eten van crème fraîche calcium binnen. Calcium is nodig voor sterke botten en tanden en draagt ook bij aan de gezondheid van het hart en je spieren. Ook bevat crème fraîche vitamine A.
Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten. Kookroom is geschikt voor door de pasta, in soepen en in ovenschotels.
Voeg de room niet in een keer maar in kleine delen toe. Je kunt de room ook eerst mengen met een klein beetje van de soep of de saus. Op die manier krijgt de soep of saus niet zo'n grote klap en kan de room makkelijker worden opgenomen.