Het feit dat je niet kunt slapen zonder deken of laken heeft te maken met je lichaamstemperatuur. Deze daalt vlak voor je gaat slapen en blijft gedurende je slaap nog verder dalen. Je lichaam doet dit om energie te besparen.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
Van transpireren krijgen we het koud, dat zorgt voor een slechte nachtrust, een deken houdt de kou tegen, dus: deken = goede nachtrust. Niet alleen je zintuigen, maar je hele lichaam is gevoelig voor prikkels. Je brein moet deze prikkels allemaal verwerken, wat veel energie kost en waardoor je continu alert blijft.
Hier zijn enkele argumenten die het gebruik van een laken ondersteunen: Voor netheid om te voorkomen dat je dekbed vuil wordt. Voor een koelere nachtrust in maanden met warm weer. Om hygiënische redenen kunnen ze met meer regelmaat gemakkelijker te wassen zijn dan uw dekbed.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten.Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen.Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby! We hebben heel veel printjes voor wieglakentjes.
Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Na 12 maanden kunnen we ervan uitgaan dat je kindje over genoeg kracht en coördinatie beschikt om een dekentje dat de ademhaling belemmert eventueel te kunnen verplaatsen.
Tussen de 10 en 15 graden kun je kiezen voor een lichte, dunne regendeken. Dit kan een 0gr ongevoerde deken zijn. Wanneer het veel regent, is het handig dat dit een waterdichte regendeken betreft. Tussen de 0 en 10 graden kun je kiezen voor een iets warmere deken van 100-200gr, dit is veelal voldoende.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Slapen zonder onderbroek kan wrijving en irritatie van de huid voorkomen. Volgens dokters koelt je lichaam beter af wanneer je zonder ondergoed slaapt. Hierdoor slaap je beter. Een goede nachtrust is natuurlijk altijd een groot voordeel!
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders. Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Waarom vinden we een schoon bed zo lekker? 'Die strakke lakens en frisse geur voelen comfortabel', vertelde slaaponderzoeker Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam ons eerder. 'Je kunt je dan meer ontspannen. En als je ontspannen bent, slaap je beter.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden. Slapen met een slaapzak is superveilig. Door een slaapzak te gebruiken in de juiste maat kan je kindje niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terecht komen. Zo verklein je de kans op verstikking.
In principe mag je baby vanaf de geboorte al een slaapzakje aan. Een extra deken is dan niet nodig. Je kunt pas een dekbed gaan gebruiken als je kind 2 jaar of ouder is.
Mythe 6: Uren voor middernacht tellen dubbel
Vóór 12 uur gaan slapen zou de nodige voordelen hebben. Volgens deze mythe wordt je beter uitgerust wakker en heb je minder uren slaap nodig. Jouw lichaam houdt zich echter niet zo strikt aan het door mensen bedachte urensysteem.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht. Wist u dat: Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen.
Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht.