Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen.
Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven.
Noorwegen. Mexico staat bovenaan als het gaat om werkgelegenheid, kosten van levensonderhoud en kosten van kinderopvang. Finland scoorde het hoogst op het gebied van geluk, natuurlijk de belangrijkste factor in iemands leven, waar je ook woont.
Wat is het minimaal bedrag wat je nodig hebt om te emigreren? Een beetje afhankelijk van waar je wilt gaan wonen zou ik zeggen, minstens 1,000 euro, Cash, in je zak en alle onkosten van reis en een eventueel visum al betaald. Maar het is nog beter om met een meervoud van dat bedrag te starten.
Wanneer u een geldige verblijfsvergunning heeft en verhuist binnen de Europese Unie, gelden voor u dezelfde regels als voor andere inwoners van de Europese Unie. U kunt in dat geval zonder problemen uw Nederlandse betaalrekening aanhouden.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
1. Macedonië En dan als laatste het aller goedkoopste land van Europa; Macedonië. Macedonië is maar liefst 62 procent goedkoper dan het Europees gemiddelde.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
Het verblijf in het buitenland hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn, mits de 4 of 13 weken niet worden overschreden. Als een aaneengesloten periode van verblijf in twee opeenvolgende kalenderjaren valt, mag de maximale duur van dit verblijf niet langer zijn dan de duur die voor één kalenderjaar is toegestaan.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Emigreren met een Belastingschuld
Eigenlijk geldt voor een belastingschuld hetzelfde als met een studieschuld. Je krijgt een paspoort aantekening en de schuld verjaard niet. Hij blijft je achtervolgen. Ook met de Belastingdienst kun je een afbetalingsregeling treffen.
De meeste mensen migreren om andere redenen. Bijvoorbeeld om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun familie samen te zijn (gezinsmigratie). In die gevallen is er sprake van reguliere migratie.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
1. Monaco. De duurste plek om te wonen is Monaco.
De absolute nummer van 1 van de wereld, al 13 jaren achter elkaar, is Noorwegen. Volgens de statistieken scoort dit land het best op gebieden zoals de levensverwachting (82 jaar), levensstandaard en onderwijs. Zowel het niveau van het onderwijs als van de gezondheidszorg is heel hoog.
Zwitserland verkozen tot beste land ter wereld.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Noorwegen scoort net als andere jaren het best. Ook andere Scandinavische landen, Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië zijn klaar voor een stijgende zeespiegel en hogere temperaturen. Het zijn vooral de sub-Sahara landen die in de problemen komen als het klimaat verandert.
Als Belg of Nederlander mag u zich overal in Europa vrij vestigen en werken. Bij vestiging in Portugal dient u zich in te schrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Hiervoor heeft u een uitschrijvingsbewijs uit België of Nederland nodig en natuurlijk uw paspoort of identiteitsbewijs.
Zakenblad Forbes heeft de Algarve zelfs uitgeroepen tot de beste plek ter wereld om na uw pensioen te wonen. Hier schijnt de zon ongeveer 3.000 uur per jaar. De Algarve ligt aan de Atlantische Oceaan, waar het door de frisse zeewind nooit drukkend warm is, maar wel vrijwel altijd aangenaam zonnig.
Ieder jaar dat u niet bent verzekerd, wordt uw AOW met 2% gekort. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u de premie voor uw AOW door blijven betalen terwijl u in het buitenland woont. Dit kunt u regelen via de Sociale Verzekeringsbank.