Een natuurlijk persoon of het bestuur van een rechtspersoon (zoals een bv) kan een contract opstellen of ondertekenen. Om een geldig contract af te sluiten moet u handelingsbekwaam zijn. Dat betekent dat u 18 jaar of ouder bent of niet onder toezicht (curatele) staat. In dat geval kunt u niet uw eigen zaken regelen.
De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk. Dit kan per mail, WhatsApp, op geprint papier, et cetera. Een handtekening is geen vereiste en is voor het sluiten van een overeenkomst niet nodig.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
Volgens de wet komt een (arbeids)overeenkomst tot stand als er sprake is van aanbod en aanvaarding. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk, tenzij de wet anders bepaald. Een concurrentiebeding met uw werknemer is bijvoorbeeld alleen rechtsgeldig als het schriftelijk is.
Uw werknemer heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.
Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan. De wet stelt daarnaast dat een mondeling aanbod vervalt, als het niet onmiddellijk wordt aanvaard. Voor een schriftelijk aanbod geldt dat het vervalt als het niet binnen redelijke tijd wordt aanvaard.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan dat voldoende bepaalbaar is. Ook moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden.
Wie ondertekent het contract
Formeel moet ieder contract ondertekend door de beide partijen die erbij betrokken zijn. Er zijn altijd minimaal twee partijen bij een overeenkomst. Ook bij een schenking zijn er twee partijen. De schenker en de ontvanger.
De meest bekende arbeidsovereenkomsten zijn een vast contract, een tijdelijk contract, een oproepovereenkomst, nulurencontract, min-maxcontract, oproepcontract met voorovereenkomst, uitzendcontract, detacheringscontract (of interimcontract), payrollovereenkomst en modelovereenkomst voor zzp'ers.
Als werkgever bent u verplicht het loon te betalen, óók als uw werknemer niet werkt. Dit is de hoofdregel. Voor de eerste zes maanden kunt u hier bij schriftelijke overeenkomst ten nadele van de werknemer van afwijken: alleen loon, voor de uren die hij gewerkt heeft. Zie voor de hele regeling artikel 7:628 van het BW.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Ook zonder jouw handtekening te plaatsen kan je dus worden gehouden tot wat door de partijen werd overeengekomen.
Een overeenkomst is nietig wanneer deze in strijd is met de goede zeden of de openbare orde. Ook wanneer de wet een overeenkomst specifiek verbiedt, is deze nietig. Dit betekent dat er geen rechtsgevolgen voortvloeien uit de overeenkomst. De overeenkomst heeft juridisch gezien nooit bestaan.
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.
Voor de vorm van een overeenkomst geldt geen vereiste. Een overeenkomst gesloten per telefoon is dus gewoon geldig.
Er is geen minimum duur arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De duur arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan voor een jaar, maand, een week of zelfs één dag. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kent ook geen maximumduur.
U heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept.U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd.Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig.
Een schriftelijke overeenkomst dient als bewijs
Deze bewijsfunctie is een belangrijke reden om een overeenkomst op papier te zetten. Als partijen een schriftelijke overeenkomst tekenen, levert deze overeenkomst 'dwingend bewijs' op.