Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.
Weg met kreukels!
De warme stoom doet kreukels verwijderen als sneeuw voor de zon. Nog niet tevreden? Keer je kledingstuk dan binnenstebuiten en strijk het – terwijl de stof nog vochtig is - met een lauw strijkijzer.
Als je jurk al iets ouder is en je er echt netjes uit wilt zien vanavond is het een optie om een satijnen jurk te strijken. Leg het strijkijzer echter NOOIT direct op de stof. Gebruiken een tussen laag als een theedoek of bakpapier om een deel van de hitte van het strijkijzer op te vangen.
Zorgen voor jouw zijde – algemene voorzorgsmaatregelen
Laat zijde dus nooit weken in water. Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
Zeker wanneer je jurk van zijde of satijn is, wat de meeste trouwjurken zijn, kun je beter niet met stoom gaan strijken. Dit geeft namelijk exact hetzelfde effect als water, waardoor je ook flinke kringen kunt krijgen op je trouwjurk. Strijk ook zonder stoom wanneer je niet zeker weet wat voor stof het is.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Geef dan, voordat je het met de hand gaat wassen, de vlekken een voorbehandeling door er met koud water en verdunde azijn op te deppen. Week de stof vervolgens in een bad met lauw water en een aantal druppels milde zeep – en laat dit niet langer dan vijf minuten staan.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Door de speciale wevingstechniek, waardoor het materiaal katoen satijn ontstaat, wordt een overtrek kreukvrij. De gladde soepele stof valt als het ware zo weer in de plooi.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Is strijkvrij jouw grootste wens? Kies dan voor een overtrek van microvezel. De synthetische stof, ook wel micropercal of microvezel genoemd, bestaat uit polyester en nylon. Naast strijkvrij heeft de stof nog veel meer voordelen.
Ga voor kledingstukken uit kreukvrije stoffen, zoals elasthaan, lycra, jeans, wol of kasjmier. Sommige stoffen hebben bovendien een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken.
Zo kun je zijde wassen in de wasmachine: Gebruik een wasnetje ter bescherming. Vul de trommel, voeg het wasmiddel voor de fijne was toe en kies het programma voor de fijne was. Haal je kleding uit de machine als de was gedaan is en gebruik een handdoek om overgebleven vocht op te nemen.
Stropdas zijde
Stop je zijden stropdas niet in de wasmachine of in een sopje lauwwarm water. Een zijden stropdas kan je het best reinigen om de vlek te behandelen met wasbenzine. Doe een kleine hoeveelheid wasbenzine op een schone doek en houdt het tegen de vlek aan.
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
Kenmerken van zijde
Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.
De prijs is natuurlijk geen indicatie voor de kwaliteit van de zijde. Er worden namelijk ook goedkope synthetische stoffen opzettelijk hoog geprijsd om ze voor echte zijde te laten doorgaan. In de praktijk kom je dit vaak tegen op toeristenmarkten. Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
De stijltang is eigenlijk net zoiets als een strijkijzer, maar dan met twee vlakken (let wel op de hitte)! Hiermee haal je vliegensvlug alle kreukels uit de randjes van je kleding. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt.