De normale lichaamstemperatuur van een mens ligt tussen de 35,5 en de 37,5 graden celcius. Symptomen van onderkoeling onder andere zijn stijve spieren, verlaagde hartslag en kramp. Ernstige onderkoeling kan het gevolg zijn van bewusteloosheid en zelfs een hartstilstand.
Zodra de lichaamstemperatuur beneden 35°C daalt, spreek je van onderkoeling. De eerste symptomen zijn kippenvel, rillingen en agitatie.Je kunt verder suf en sloom worden en slaperig of dronken overkomen.
Een lichte onderkoeling
De huid wordt koud, bleek en droog en de onderkoelde persoon raakt vermoeid. Verder herken je een lichte onderkoeling aan beginnende blauwe vingers, tenen, oren en/of lippen en een zeer snelle en onregelmatige ademhaling.
Bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C is het basale metabolisme vertraagd, de persoon wordt suf en slaperig, de ademhaling wordt langzamer, de hartslag daalt en de hartspier toont een verhoogde prikkelbaarheid. Bij nog lagere lichaamstemperaturen is er kans op atrium- en ventrikelfibrilleren (hartritmestoornissen).
Symptomen bij onderkoeling
De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijg je last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp.
Oorzaken van hypothermie zijn multipel. de meest voorko- mende (primaire) oorzaak van hypothermie is blootstelling aan een koude omgeving. Ook bij bejaarden is dit een veel- voorkomende oorzaak. Hun woning is niet altijd even goed verwarmd en omdat hun koudeperceptie verstoord is, raken ze gemakkelijker onderkoeld.
Bied warme vloeistoffen aan, maar vermijd alcohol en cafeïne, die het warmteverlies versnellen. Let op: geef geen vloeistoffen als het slachtoffer braakt of als iemand bewusteloos is! Is er geen ademhaling meer? Start meteen met reanimeren.
Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Geef je slachtoffer geen alcohol. Alcohol zal je slachtoffer wel een warm gevoel geven maar in werkelijkheid zal je slachtoffer alleen maar verder afkoelen. Het is wel aan te raden of je slachtoffer warme thee, soep of koffie geven. Is er een bad of douche in de buurt zet je onderkoelde slachtoffer hier dan niet onder!
Als je temperatuur tot onder de 32 graden daalt, dan is dat ernstige onderkoeling. Je nieren kunnen hierdoor uitvallen en je stofwisseling vertraagt. Als je lichaamstemperatuur daalt tot onder de 25 graden, wordt het echt levensbedreigend. Je raakt in coma en uiteindelijk kan je hart stoppen.
Is de lichaamstemperatuur tussen de 35 en 32 graden Celsius, dan spreek je van lichte onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tussen de 32 en 30 graden Celsius spreek je van matige onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tot onder de 30 graden Celsius dan spreek je van ernstige onderkoeling.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 oC. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 oC is een stijging naar 36,5 of 37,0 oC mogelijk al een alarmsignaal.
Koude koorts betekent dat je het koud hebt tijdens de koorts. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je temperatuur nog aan het stijgen is om de gewenste temperatuur te bereiken. Je lichaam stelt dan alles in het werk om je temperatuur te verhogen en je gaat vanzelf warmte opzoeken (denk aan dekentjes of een trui).
Na tien tot vijftien minuten kan bewusteloosheid optreden door onderkoeling. Daarna wordt de kans op verdrinking groot. In water koelt het lichaam twintig keer sneller af dan in lucht.
Bij koorts bereikt de temperatuur zelden waarden boven de 41,4 °C; dit is het maximum van de hypothalame thermostaat. [2] Waarden boven de 41,7 °C worden als gevaarlijk beschouwd.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 graden Celsius. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 graden is een stijging naar 36,5 of 37,0 graden mogelijk al een alarmsignaal. We weten ook dat ouderen minder makkelijk koorts maken als ze een infectie hebben”, aldus Otterspoor.
Hoewel het een bekend verschijnsel is van koorts, betekent het niet dat je geen last kunt hebben van koude rillingen zonder koorts. De bekendste oorzaak van koude rillingen zonder koorts is het hebben van een lage lichaamstemperatuur: wanneer je het koud hebt.
Griepsymptomen zonder koorts is geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid.
Iemand die een koude rilling krijgt als gevolg van een infectie zal een snel oplopende koorts vertonen en kan zich ook bij een lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius nog steeds koud voelen. 'Rillen van de kou', om de lichaamswarmte te verhogen, is geen koude rilling.
Griepsymptomen zonder koorts zijn meestal geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid. De incubatietijd van griep is 24 tot 48 uur. Griepverschijnselen zijn: koorts, hoofdpijn, keelpijn, kortademigheid, vermoeidheid en slapeloosheid, pijnlijke ledematen en spierpijn.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Oververhitting kan iedereen overkomen. Bij hevige inspanning kan het gebeuren dat het lichaam de overtollige warmte via straling en zweten niet goed kwijt kan. Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk.Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren.