De rode paprika is met z'n zoete smaak Vlaanderens favoriet. Ook de oranje neigt naar de zoetere kant. De gele hangt dan weer tussen zoet en bitter, en groen is omwille van het kort rijpingsproces de bitterste van allemaal. Ze hebben dus elk hun eigen smaak en schitteren op hun beurt in heel wat gerechten.
Van groen naar rood
Tijdens het rijpingsproces verandert de paprika langzaam van kleur. Dit gebeurt van groen naar rood, met daartussenin geel en oranje. De rode paprika heeft het langst gerijpt en is daardoor het zoetst van smaak. De groene paprika heeft daarentegen het kortst gerijpt en is daarom bitter.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Soms zoet en soms scherp
De soort die bij ons als groente wordt gegeten is de zoete paprika, kortweg paprika genoemd, in het Engels 'bell pepper'. De veel scherper smakende vormen worden Spaanse pepers genoemd en bevatten veel capsaïcine.
Het zit zo: de vrouwelijke variant is zoeter dan de mannelijke. Daarom smaakt de vrouwelijke paprika lekker rauw omdat-ie zo zoet is. De mannelijke variant is minder zoet maar een klein beetje bitter, en dus geschikter om mee te koken in hartige gerechten.
De smaak van de groene paprika is bitter, de gele is iets minder bitter, de oranje haast zoet en de rode paprika kan heel zoet smaken. Dit heeft met de soort te maken, net zoals dat bij appels is, bijvoorbeeld.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Wat is de mildste paprika? Een groene paprika is nog niet rijp en bevat minder vitamine C en E dan de rode. Wel bevat een groene paprika juist meer vezelfs en vitamine K dan de rode. De rode paprika bevat het meeste vitamine C en E van het rijtje maar weer wat minder vezels.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Een ander voordeel van de puntpaprika's is dat ze haast geen zaadlijsten bevatten en als het ware 'hapklaar' zijn. Dat maakt deze paprika handig voor gebruik: versnijden in ringen en het zomerse slaatje staat weer pittig.
Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.
In sommige Europese grootwarenhuizen zijn de rode paprika's duurder dan de groene en de gele, dat komt door het langere productieproces van de rode paprika. Daarnaast is de rode paprika ook populairder waardoor de prijs iets hoger kan liggen.
Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
De puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker! Vandaar dus dat we deze pitjes verwijderen.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Zie je drie bobbels, dan heb je een mannelijke paprika te pakken. Die bevat minder zaadjes, dus dat is makkelijk schoonmaken. Vier bobbels? Dat is een vrouwtje, die meer zaadjes bevatten, maar ze smaken ook zoeter.
Waarom is groene paprika goed voor je gezondheid:
De nog groene paprika bevat ten opzichte van de rijpe paprika nog wat minder calorieën, maar ook net wat minder vitamines en mineralen. Wel bevat hij, samen met de gele paprika, de meeste vezels van de vier kleuren. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden.