Door de sterke afkoeling na het saunabad wordt de lichaamstemperatuur van een hoog opnieuw naar een normaal niveau teruggebracht; u hoeft u dus geen zorgen te maken over een eventuele verkoudheid.
Je wordt niet verkouden van de sauna. Door het regelmatige opwarmen en afkoelen raakt je lichaam gewend aan de constante temperatuurswisselingen. Je bent hierdoor minder vatbaar voor verkoudheid door weerswisselingen.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Het is altijd beter om ziekte te voorkomen, maar bij een beginnende verkoudheid is het zeker aan te raden om af en toe een bezoekje te brengen aan de sauna. Door de warmte en de stoom wordt de ademhaling en doorbloeding gestimuleerd. Voel verlichting bij het ademhalen doordat u dieper (en dus beter) in kunt ademen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Hoewel het meestal een kwestie van 'uitzieken' is, kan een bezoek aan de sauna deze vervelende symptomen verzachten en verminderen.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
KLAFS Wellness FAQ
Als de aanval al een feit is, helpt de sauna niet. Let op de signalen van uw lichaam. Als er sprake is van pijn veroorzaakt door spanningshoofdpijn of migraine, kan een tijdig bezoek aan de sauna verlichting bieden, maar er bestaat ook een kans dat de pijn juist heviger wordt.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Iedereen weet dat je lichaam zweet tijdens een sauna bezoek, en je huid daarvan kan uitdrogen, maar we vergeten soms dat het ook een effect op ons haar heeft. Door de warmte verliest je haar namelijk veel vocht en hierdoor kan het droog en stug worden.
Een saunabezoek heeft vele voordelen voor u, wanneer u astmatisch bent, of last heeft bronchitis. Tijdens een saunabezoek hebben de hitte en de tropische temperaturen een positief effect op uw luchtwegen. Door de hitte ontspannen uw spieren zich in de sauna, ook de kleine spieren rondom de luchtwegen.
15 minuten is ideaal
Hoe deugddoend de sauna ook is, probeer er niet te lang aan één stuk in te blijven zitten na je sportieve inspanningen. 10 à 15 minuten zijn in principe voldoende om kleine spierscheurtjes te herstellen die je tijdens je training opliep.
Wat is koorts? Bij koorts is de temperatuur van het lichaam 38 graden of hoger. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus (poepgat). Een oorthermometer is minder betrouwbaar.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
Een infrarood sauna verbetert uw immuunsysteem
Niet alleen tegen verkoudheid, maar ook tegen andere ziektekiemen werkt een infrarood sauna heel goed. Wanneer het lichaam al witte bloedcellen heeft aangemaakt, kan het sneller reageren op lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen of ontstekingen.
Niet alleen de sauna, maar ook het stoombad is heel weldadig tegen verkoudheden. Niet alleen preventief, maar ook als je al ziek bent. De warme stoom heeft een rustgevende werking op de luchtwegen. Het ideale middel om de luchtwegen vrij te maken, is essentiële olie van eucalyptus toevoegen aan het stoombad.
De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
Wat mag je niet meenemen naar een sauna? Een dagje sauna is vooral ontspanning én offline zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt en zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar privacy. Daarom moeten camera's, tablets en mobiele telefoons in je kluisje blijven.
Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven.