Kun je zelf per direct ontslag nemen?

Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen. Dit betekent dat, zodra de reden duidelijk is, u meteen ontslag neemt en aangeeft waarom u dat doet. U mag daar niet een paar dagen mee wachten. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor ontslag, dan mag u hier wel eerst onderzoek naar doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan je per direct ontslag nemen zonder opzegtermijn?

Als u ontslag op staande voet neemt, betekent dit dat u uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzegt zonder dat u daarbij een opzegtermijn in acht neemt. U bent alleen gerechtigd om ontslag op staande voet te nemen als er sprake is van een ernstige situatie (een zogenaamde dringende reden).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Wat moet ik doen als ik zelf ontslag wil nemen?

Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Is het slim om zelf ontslag te nemen?

Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er als ik per direct ontslag neem?

Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kun jij zo professioneel mogelijk ontslag nemen? | 5 tips!

40 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zomaar stoppen met werken?

Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sociaalverhaal.com

Hoe zeg je tegen je baas dat je stopt?

Tips bij het ontslag nemen
  1. Vertel het je baas eerst. De verleiding is waarschijnlijk groot om het eerst aan je BFF's op werk te vertellen, maar je baas is toch echt de eerste persoon die het moet weten. ...
  2. Vertel waarom je weggaat. ...
  3. Wees dankbaar. ...
  4. Bied aan te helpen met de verandering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bedrock.nl

Kan ik ergens anders werken tijdens opzegtermijn?

Tijdens je opzegtermijn ga je beter al op zoek naar een andere job. Je mag je afwezig melden om ander werk te zoeken, mét behoud van loon. Hoeveel sollicitatieverlof je mag nemen, hangt af van je recht op outplacementbegeleiding en van jouw opzegtermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op konvert.be

Kun je mondeling ontslag nemen?

Een werknemer houden aan zijn mondelinge ontslagname

Mag dat? Nee, dat mag niet. Een werknemer kan niet mondeling ontslag nemen, dat is niet rechtsgeldig. Hij kan er namelijk altijd later op terugkomen en zo het ontslag ongedaan maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Wat gebeurt er als je niet meer op je werk komt?

Onder de WAB is het uitgangspunt dat als een werknemer niet komt werken, hij toch doorbetaald moet worden. De werkgever moet op het moment dat er geen arbeid is verricht, bewijzen dat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon. De rollen zijn dus feitelijk omgedraaid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aspremontadvocaten.nl

Wat als je ziek wordt na ontslag?

Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan je baas je ontslag weigeren?

Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Kun je van baan veranderen als je ziek bent?

Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op werkhoezithet.nl

Hoe moet je je ontslag indienen?

Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Hoe vertel je dat je weggaat?

Schrijf een zin over je besluit om van job te veranderen. Je hoeft niet te zeggen waarom je hebt besloten om ontslag te nemen. Simpelweg zeggen dat het tijd is om verder te gaan is voldoende. Als je dat gepast vindt, vermeld dan je contactgegevens zodat collega's contact met je kunnen houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijnmotivatiebrief.com

Wat moet ik mijn werkgever vertellen waarom ik ziek ben?

Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe lang mag je ziek zijn voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je je ziekmelden tijdens opzegtermijn?

De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Waarom zou je ontslag nemen?

Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Hoeveel salaris krijg je als je ziek uit dienst gaat?

Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heb je recht op transitievergoeding als je zelf opzegt?

U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe ziet een ontslagbrief eruit?

wat staat er in een ontslagbrief? Een ontslagbrief benoem je dat je ontslag wilt nemen. Daarnaast bevat een ontslagbrief de volgende punten: je naam en adres, de naam en het adres van het bedrijf, de datum waarop je de brief verstuurt, hoe lang de opzegtermijn is en je naam en handtekening als afsluiting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op randstad.nl

Wat als je je opzegtermijn niet doet?

Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Kan je een boete krijgen als je niet naar werk gaat?

Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverrechten.nl

Hoe vaak officiele waarschuwing voor ontslag?

Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Populaire vragen